El contacte amb l'aparell es va perdre al cap d'1 hora i 45 minuts després de l'inici de la immersió

Donen per morts els cinc passatgers del Titan per una "implosió catastròfica" a prop del Titanic

La Guàrdia Costanera ha confirmat que s'han trobat parts del submergible al fons de l'oceà, a 500 metres del Titanic

Actualitzat

L'equip de recat i l'empresa Oceangate donen per fet que la tripulació del Titan ha mort, probablement en una implosió.

Així ho han explicat aquest dijous, després que la Guàrdia Costanera dels Estats Units ha confirmat la troballa al fons de l'oceà de cinc parts del submergible, a uns 500 metres de la proa del Titanic.

Les ha trobat el ROV Horizon Arctic, un dels aparells submergibles operats remotament que treballen en la recerca del Titan.

En una roda de premsa, la Guàrdia Costanera ha confirmat que les restes són compatibles amb una implosió de la nau, amb una "pèrdua catastròfica de la pressió de la cambra".

Segons aquesta hipòtesi, dins del Titan s'hi hauria registrat una pressió inferior a l'exterior, el que hauria provocat un trencament de les parets cap a dins.

La Guàrdia Costanera ha precisat que continuaran la recerca amb robots per obtenir més informació, i que encara és d'hora per dir quan hauria estat la implosió. Apunten, això sí, que els sònars no han detectat cap "esdeveniment catastròfic" en les 72 hores que han estat a l'aigua.

En aquest sentit, diuen que no sembla que hi hagi cap relació entre els sorolls que es van detectar i les restes que s'han trobat al fons del mar. El contacte amb l'aparell es va perdre al cap d'1 hora i 45 minuts de l'inici de la immersió.

L'almirall John Mauger ha dit que no pot confirmar si la Guàrdia Costanera podrà recuperar els cossos dels cinc passatgers: "És un entorn increïblement implacable", ha recordat.

La Guàrdia Costanera dels EUA ha informat de la troballa i s'encarregarà, probablement, de continuar la investigació (Reuters)

L'empresa lamenta la tragèdia

En un comunicat, l'empresa Oceangate ha lamentat els fets i ha transmès el condol a les famílies de les víctimes:

"Aquests homes eren autèntics exploradors que compartien un esperit d'aventura diferent i una profunda passió per explorar i protegir els oceans del món. Els nostres cors estan amb aquestes cinc ànimes i tots els membres de les seves famílies, en aquest moment tràgic. Lamentem la pèrdua de vides i l'alegria que van aportar a tots els que coneixien".

Oceangate assegura que és un "moment extremadament trist" per als seus treballadors, i que "lamenten profundament aquesta pèrdua".

Així mateix, donen les gràcies "als innombrables homes i dones de múltiples organitzacions de la comunitat internacional que han accelerat recursos amplis i han treballat molt durament en aquesta missió". Finalment, demanen respecte per la privacitat de les famílies.

La descoberta de parts de la nau ha arribat poques hores després que ha vençut el termini en què es creia que la tripulació del submergible podria tenir oxigen per respirar.

L'aparell que ha trobat les restes és l'Horizon Arctic ROV (Reuters)

La possibilitat d'una "implosió instantània"

En declaracions a la BBC, el cofundador de la companyia OceanGate ha dit que podria haver-hi hagut una "implosió instantània" de la nau. Guillermo Söhnlein diu que no li estranyaria que hi hagués algun senyal a la superfície:

"El que sé és que, independentment del submergible, quan estàs funcionant a profunditat la pressió és tan gran sobre qualsevol nau que, si hi ha una fallada, hi hauria una implosió instantània. Si això fos el que va passar, hauria passat fa quatre dies."

Söhnlein va deixar de liderar OceanGate fa 10 anys, després d'haver fundat la companyia el 2009 juntament amb el pilot del submergible desaparegut, Stockton Rush.

"El nostre protocol en cas de perdre la comunicació és que el pilot surti a la superfície; des del principi he pensat que això és el que probablement hauria fet Stockton", ha apuntat.

Qui anava a bord?

A bord hi anaven cinc persones: el pilot i quatre passatgers. Entre aquests hi havia el milionari britànic Hamish Harding, de 58 anys i director de l'empresa de venda de jets privats Action Aviation, amb seu a Dubai. 

Com va explicar el mateix Harding a les xarxes socials, a l'expedició també hi anava l'explorador francès Paul-Henry Nargeolet, de 73 anys, que hauria fet més de 30 immersions fins al Titanic. 

A contrarellotge per trobar el submarí turístic que visitava les restes del Titanic
Imatge de l'estat actual de les restes del Titanic, enfonsat el 1912, gràcies a la unió de set milions de fotografies (Europa Press)

Harding va recordar que aquest any s'havia viscut "el pitjor hivern a Terranova en 40 anys" i que, un cop havien millorat les condicions meteorològiques, era probable que aquesta missió fos "la primera i única tripulada al Titanic aquest 2023". 

Els altres dos viatgers eren l'empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman, tal com va informar la família -una de les més riques del país- en un comunicat.

El pilot del submergible era Stockton Rush, el director executiu d'OceanGate, l'empresa organitzadora de la missió.

Les primeres restes que s'han trobat són compatibles amb una implosió del submergible (Reuters)
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut