Un avió de la Royal Canadian Air Force que participa en les tasques de recerca del submergible Titan (Reuters)
Un avió de la Royal Canadian Air Force que participa en les tasques de recerca del submergible Titan (Reuters)

S'esgota el termini per trobar amb vida els passatgers del Titan, però segueix la recerca

Els equips de rescat centren la recerca a la zona on els darrers dies s'han detectat sons submarins

Actualitzat

-- ACTUALITZACIÓ: Donen per morts els 5 passatgers del Titan per una "implosió catastròfica" prop del Titanic --

 

Les 96 hores que els experts estimaven d'oxigen disponible dins del Titan s'han esgotat aquest dijous al migdia. Malgrat això els equips de recerca continuen les tasques per trobar els 5 passatgers del submergible, que va desaparèixer aquest dilluns a la matinada quan feien una expedició per veure les restes del Titanic. La dificultat no és només trobar el submergible, sinó també aconseguir reflotar-lo a temps perquè les cinc persones encara puguin estar en vida.

Tot i que les estimacions marcaven aquest termini de 96 hores, algunes veus demanen prudència. Encara hi ha esperança segons com hagin administrat l'oxigen.

Aquest dijous segueixen arribant nous mitjans de recerca. La Guàrdia Costera de Boston ha informat que un submergible canadenc ha arribat al fons del mar. Són robots aquatics en els quals hi ha dipositats les esperances perquè tenen la capacitat de baixar aquests 4.000 metres de profunditat on es pensa que podria estar enfonsat i sense capacitat de maniobra. 

L'operatiu també es fa amb avions perquè no es descarta que l'aparell estigui flotant en algun lloc remot de l'oceà. L'operatiu de recerca es duu a terme en una zona molt extensa, que pràcticament té la mateixa superfície que tot Catalunya.

"Seguim veient casos particularment complexos en què la voluntat de viure de les persones també ha de ser tinguda en compte. Així que seguim buscant i continuem els nostros esforços", ha dit a l'agència Reuters el contraalmirall John Mauger, cap d'operacions de la recerca. 

El submergible Titan, de l'empresa OceanGate Expeditions, que fa visites a la restes del Titanic
El submergible Titan, de l'empresa OceanGate Expeditions, que fa visites a la restes del Titanic (Reuters)

Recerca a la zona on s'han sentit sons

Des del dilluns equips dels Estats Units, el Canadà i França treballen a contrarellotge per la limitació de les reserves d'oxigen en el submergible que explorava les restes del Titanic i que troben a uns 3.800 metres de profunditat prop de les costes de Terranova i Labrador, al Canadà.

En les últimes hores, un avió canadenc ha detectat sons al mar que podrien provenir de l'aparell. Això ha fet que els equips de rescat centrin la recerca a la zona on s'han sentit aquests senyals acústics.

Els serveis de rescat, però, no poden confirmar l'origen dels sorolls. "No puc dir-los de què són els sons, però el que sí que puc dir és que estem buscant allà on hi ha hagut els sorolls", ha explicat el capità de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, Jamie Frederick.

En una entrevista a la cadena CBS, Mauger ha dit que han compartit la informació que tenen sobre aquests sons amb experts de la Marina per intentar "ubicar la font" d'on procedeixen.

La zona on va naufragar el Titanic és "un lloc increïblement complex", ha assenyalat Mauger, on hi ha "molts metalls i diferents objectes a l'aigua". És per això que confia que els experts de la Marina "puguin classificar o donar més informació sobre l'origen d'aquests sons".

Foto de la Guàrdia Costanera nord-americana d'un vaixell que participa en l'operatiu de rescat del submergible
Foto de la Guàrdia Costanera nord-americana d'un vaixell que participa en l'operatiu de rescat del submergible (EFE)

Els sons submarins donen una mica d'esperança

Malgrat el desconeixement sobre què són els sons que s'han sentit aquest dimarts i aquest dimecres, a hores d'ara, tot i que ja és cada cop més difícil, és el principal motiu d'esperança per a la complexa missió de rescat, en què hi participen diversos països.

Desaparegut des de dilluns a la matinada

El submergible Titan, de l'empresa OceanGate Expeditions, va sortir divendres des de Saint John's, la capital de Terranova i Labrador, al Canadà, cap al lloc on es va enfonsar el Titanic. Dilluns a la matinada es va perdre el contacte i la localització per GPS i sonar amb el submergible.

Mapa del recorregut del submergible i el punt on es va perdre
 

A bord hi viatgen cinc persones: l'explorador multimilionari britànic Hamish Harding, l'empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman, l'antic bussejador de la Marina francesa Paul-Henry Nargeolet i el director executiu d'OceanGate, Stockton Rush.

OceanGate Expeditions ofereix viatges de vuit dies i set nits per visitar les restes del Titanic, on hi arriba a través del submergible Titan, per un preu d'uns 250.000 dòlars.

Les restes del Titanic, que es va enfonsar després de xocar amb un iceberg el 1912, es troben a una profunditat d'uns 3.800 metres i a una distància de 640 quilòmetres de l'illa canadenca de Terranova.

Imatge del submergible Titan
Imatge del submergible Titan (Reuters)
Anar al contingut