Exterior el Titan a l'interior del mar
El Titan va desaparèixer la matinada d'aquest dilluns (Reuters)

Detecten sons submarins a la zona on busquen el submergible del Titanic

La Guàrdia Costanera dels EUA confirma que s'han sentit sons submarins que podrien procedir del Titan, quan calculen que l'oxigen a l'interior pot esgotar-se aquest dijous al migdia

RedaccióActualitzat

-- ACTUALITZACIÓ: Donen per morts els 5 passatgers del Titan per una "implosió catastròfica" prop del Titanic --

 

Un avió canadenc que participa en la recerca del submergible del Titanic ha detectat sorolls que podrien provenir de l'aparell a la zona de l'Atlàntic on va desaparèixer la matinada d'aquest dilluns amb cinc persones a bord.

El responsable de la Guàrdia Costanera dels Estats Units que lidera l'operació, John Mauger, ha declarat aquest dimecres poc després de la 1 del migdia que "no saben l'origen dels sorolls", però que rastrejar-los és l'"objectiu" principal. Ho ha dit en una breu entrevista a la cadena CBS.

Hores abans, la mateixa Guàrdia Costanera confirmava la captació dels sons en aquest tuit. Afegien que han traslladat les operacions de recerca a la zona on s'han sentit amb un submergible de control remot, però que, de moment, "ha donat resultats negatius".

Segons la revista nord-americana Rolling Stone, l'avió ha detectat els sorolls "cada 30 minuts".

el robot submergible que es fa servir en la recerca
Aquest és el robot submergible que es fa servir en la recerca (Reuters)

Recerca centrada a la zona on s'han sentit els sons

A partir de la detecció dels sorolls, la recerca del submergible Titan s'ha centrat a l'àrea on s'han detectat els sons.

Els efectius de rescat s'han traslladat les operacions dels vehicles ROV, uns aparells similars a drons submarins que es controlen remotament i que ha aportat França, a la zona en qüestió.

"No puc dir-los de què són els sons, però el que sí que puc dir és que estem buscant allà on hi ha hagut els sorolls", ha dit aquest dimecres a la tarda Jamie Frederick, el capità de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, en roda de premsa.

Per ara, però, aquesta recerca no ha aportat resultats.

El submergible Titan, en una imatge d'arxiu (Reuters)

La recerca del Titan es fa a unes 900 milles (1.450 km) de cap Cod, a Massachusetts. Hi participen la Guàrdia Costanera dels Estats Units i la del Canadà, que han mobilitzat avions i vaixells per localitzar el submergible.

Aquests mitjans inclouen un avió militar de transport Lockheed C-130 Hercules dels Estats Units i un avió Boeing P-8 Poseidon del Canadà, equipat amb un sonar capaç de detectar submarins.

En total, la recerca s'està fent en una àrea que fa el doble de la superfície de l'estat de Connecticut, als Estats Units.

Un dels vaixells que participen en la recerca del Titan
La Guàrdia Costanera dels EUA i la del Canadà col·laboren en la recerca del Titan (Guàrdia Costanera dels EUA)

És una cursa contra rellotge perquè a dins del submergible els queda oxigen fins aquest dijous a les 13.00, segons calculen els responsables de la recerca.

Hi viatgen cinc persones: el pilot i quatre passatgers. Es tractaria de l'explorador multimilionari britànic Hamish Harding, l'empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman, un antic bussejador de la Marina francesa, Paul-Henry Nargeolet, i el director executiu d'OceanGate, Stockton Rush.

El submergible va desaparèixer quan feia un descens de 3.800 metres per visitar el Titanic, que va naufragar davant la costa de Terranova, al Canadà, el 1912, en el viatge inaugural. Quan feia una hora i 45 minuts que el Titan s'havia submergit, se'n va perdre el contacte.

La visita turística al vaixell costa 230.000 euros.

 
ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut