L'escassetat de fruita i verdura en un supermercat de Londres (Reuters/Toby Melville)

Tres paquets de tomàquets per client: racionament de fruita i verdura al Regne Unit

La ministra d'Alimentació reclama un canvi d'hàbits i ha estat criticada per la proposta que ha fet: "Menjar més naps en comptes d'enciams o tomàquets"

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste

Tomàquets, cogombres, pebrots o enciams ja no són productes que es puguin comprar sempre que es vol al Regne Unit. No n'hi ha tants com se'n necessiten, i per això els supermercats britànics els han racionat. Després d'alguns dies amb la imatge de les prestatgeries buides, gairebé totes les grans cadenes han optat per fer racionament d'aquests productes bàsics.

Se'n troben, però no se'n poden comprar més de dues o tres unitats cada vegada. La majoria de grans supermercats ho limiten a tres unitats, per exemple tres cogombres o tres paquets de tomàquets, però alguns fins i tot rebaixen la quantitat a dos. Per tant, la compra es pot limitar a dos cogombres per cada cistell.

El desconcert entre els compradors és evident. Més enllà de l'impacte inicial, alguns britànics opten per assumir-ho amb resignació, encreuant els dits perquè el racionament duri poc temps. De fet, ja han començat a acostumar-se a haver de trobar a faltar alguns productes essencials, després que ja fa mesos que els ous són un producte escàs al Regne Unit.

Ara als supermercats moltes verdures s'etiqueten pensant en quantes se'n poden adquirir: "Tomàquets, pebrots i cogombres estan limitats a 3 unitats per consumidor". Aquest és ara el missatge habitual a les estanteries de verdures. Es col·loca en un lloc visible perquè quedi clar, però a la vegada l'impacte sobre el consumidor també és més gran.

Paquets de tomàquets amb un cartell que adverteix que cada client en pot agafar dues unitats (Reuters/Phil Noble)

L'escassetat és més visible per a productes comuns, però també n'hi ha d'altres d'afectats i que, senzillament, han desaparegut de les estanteries sense que la seva absència sigui tan evident.

El govern del primer ministre Rishi Sunak atribueix la falta de productes a les males condicions meteorològiques que hi ha hagut aquest hivern a Europa, amb temperatures molt baixes, i a l'Àfrica per les inundacions del Marroc.

Però també hi ha altres factors, i alguns són interns del Regne Unit. Primer, la crisi que travessen els pagesos britànics i que no els permet produir com en altres temporades. Els agricultors no poden fer front als elevats costos de l'energia, i a això cal sumar-hi, com sempre, el Brexit.

Una vegada més, la sortida de la Unió Europea els penalitza, en aquest cas per la falta de mà d'obra al camp. Llavors, amb tot plegat, no els surt a compte produir. Ni és rendible econòmicament ni tampoc tenen prou gent per cuidar els camps.

Cogombres en un supermercat britànic, amb un cartell que avisa que se'n poden agafar tres com a màxim
Cogombres en un supermercat britànic, amb un cartell que avisa que se'n poden agafar tres com a màxim (Coia Ballesté)


A l'hivern el Regne Unit importa el 95% dels tomàquets que consumeix: la majoria els compra a Espanya i a Àfrica, però enguany el temps ha canviat les normes de compravenda. Espanya, per exemple, ha prioritzat els mercats interns de la Unió Europea, com els d'Alemanya o França.

El ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, no està d'acord amb l'anàlisi de l'escassetat que fa el govern del Regne Unit. Planas considera que no és conseqüència exclusivament del mal temps i que hi ha, per tant, altres factors. Per començar, diu, una mala planificació dels distribuïdors britànics, que haurien programat malament les compres. Per Planas queda clar que "el Brexit no va ser un bon negoci per a la Gran Bretanya".

El govern britànic demana unes setmanes de paciència. La ministra de Medi Ambient, Afers Rurals i Alimentació demanava a la Cambra dels Comuns, al Parlament, que els ciutadans valorin més els productes locals. Theresa Coffey també reclamava un canvi d'hàbits. La solució de Coffey és simple: "Menjar més naps en comptes d'enciams o tomàquets".

A la ministra Coffey molts li han recomanat aquests dies que es torni a mirar el gag dels naps de la sèrie "L'Escurçó Negre", una de les millors de la BBC, que protagonitzava l'emblemàtic Rowan Atkinson.

Un dels gags té Baldrick, l'ajudant de l'Escurçó negre, com a protagonista. El govern acaba de fitxar Baldrick com a ministre manipulable i acaba amb aquest diàleg:

- Escurçó negre: "Què faries si et donés cent lliures?

- Baldrick: "Em compraria un nap!"

- Escurçó negre: "Aleshores, què faries si et donés un milió de lliures?"

- Baldrick: "Oh, això és diferent. Em compraria el nap més gran del país".


Doncs això!
 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitEconomia de butxacaAlimentacióBrexit
Anar al contingut