L'augment dels costos de producció fa trontollar la cadena de producció i venda d'ous

Escassetat d'ous al Regne Unit: els supermercats en racionen la venda a les portes de Nadal

L'augment dels costos de producció, el preu baix que perceben els productors i els sacrificis d'aus per un brot de grip aviària, entre les causes

RedaccióActualitzat

La base de l'english breakfast, els ous, podrien estar en perill. Des de fa unes setmanes, els anglesos estan patint un desabastiment d'aquest producte a les botigues i cadenes de supermercats del país, que han optat finalment per racionar-ne la venda.

La crisi ha arribat a les portes de Nadal, una època en què tradicionalment augmenta la venda d'aliments, i no es preveu que es pugui resoldre ben aviat, almenys durant les pròximes setmanes.

Moltes botigues i cadenes de supermercats han imposat límits a la compra d'ous i ja s'hi poden veure prestatgeries buides per culpa d'aquesta escassetat provocada, bàsicament, per l'augment dels costos de producció.

No hi ha una única raó que expliqui aquest fenomen, que productors i venedors veuen des de dos punts de vista diferents.

Segons el govern britànic, encara hi ha 40 milions de gallines ponedores al país i la crisi serà puntual (iStock)

Els agricultors culpen els minoristes de no pagar un preu just per aquest producte, tenint en compte que els costos han pujat, mentre que en declaracions a la BBC el British Retail Consortium (l'associació de comerciants minoristes) apunta a altres factors com la grip aviària, i recorda que botigues i supermercats també han de fer esforços per no repercutir l'augment de preus als consumidors.

Un rètol indica qui hi ha problemes de subministrament d'ous frescos i demana disculpes als clients (TV3/Coia Ballesté Brumós)


Un cúmul de causes

Fa unes setmanes, l'agricultor gal·lès Ioan Humphreys va revolucionar Twitter culpant els supermercats de no pagar-li un preu just tenint en compte l'encariment del pinso i de la llum:

Els principals augments de preus són en els pinsos, els envasos, la mà d'obra i l'energia. L'envasament costa un 32,3% més, l'eliminació de residus, un 20% més, i la distribució, un 10% més. A banda, la mà d'obra s'ha apujat un 12,1%, també per les conseqüències del Brexit.

L'assumpte preocupa al Departament de Medi Ambient i Alimentació britànic, que reconeix com a causes l'augment dels costos dels pinsos i l'energia durant l'últim any, combinat amb el brot de grip aviària, que ha provocat la mort o el sacrifici de més de dos milions d'aus només a l'octubre.

A més a més, des del 7 de novembre, el govern ha exigit que totes les aus de corral i les aus captives al país es mantinguin sota sostre.

Des del departament reconeixen que tot plegat està causant problemes als agricultors i asseguren que estan treballant amb la indústria per controlar aquest mercat, que també es pot haver vist afectat per la crisi mundial del blat --clau en l'alimentació de les gallines-- fruit de la guerra d'Ucraïna.

Tot i això, el govern britànic ha assenyalat que encara hi ha més de 40 milions de gallines ponedores al país i que aquesta crisi es podrà resoldre a curt termini.


Quant han pujat, els ous?

La inflació dels aliments ha arribat a un màxim històric al Regne Unit aquest mes, marcant un 12,4%. Segons la BBC, des de principis d'any, els ous s'han encarit almenys un 15%, i en supermercats com Asda o Aldi hi ha ous que han pujat més d'un 50% de preu.

"Perquè tothom pugui tenir el que necessita limitem aquest producte a tres per comprador", indica el cartell (Coia Ballesté Brumós)

A Tesco, una de les cadenes amb preus més competitius, un cartró de 15 ous està ara a 1,79 lliures, davant de les 1,49 lliures del 12 de novembre passat. El 3 de gener, el mateix producte es podia adquirir per 1,18 lliures.

Per bé que encara és d'hora per concretar com afectarà aquest fenomen en la restauració, el cert és que establiments com els de la cadena de pubs JD Wetherspoon ja han hagut de retirar els ous dels menús i els han substituït per embotits o bé patates.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióRegne Unit
Anar al contingut