Surt a la llum l'àudio en què Trump es vanta de tenir documents secrets: "Interessant, oi?"

L'enregistrament contradiu l'afirmació de l'expresident en què assegurava no tenir documents classificats

RedaccióActualitzat

Revés per a Donald Trump de cara al judici en què se l'acusa de 37 delictes federals: la CNN ha tingut accés a un enregistrament d'àudio en què se sent com l'expresident admet que té almenys un document classificat. Això contradiu les seves declaracions recents en què assegurava que tot el que conservava eren reculls de premsa o documents desclassificats.

En la gravació, d'uns dos minuts, se sent clarament com Trump ensenya un pla d'atac a l'Iran a una dona, que el diari The New York Times diu que és una escriptora que treballa en les memòries de Mark Meadows, l'últim cap de gabinet de Trump, per demostrar-li que el general Mark A. Milley, president de la junta de caps de l'Estat Major, va mentir.

El document és "altament confidencial i secret", admet Trump:

"En Milley... Te n'ensenyaré un exemple. Ell va dir que jo volia atacar l'Iran. Em van presentar això. Que quedi entre nosaltres. Van ser el Departament de Defensa i ell. Tota mena de material, pàgines i pàgines. No és increïble? Això em dona la raó del tot. Llàstima que sigui altament confidencial i secret. És informació secreta. Però mira això: podem atacar. No és increïble? Ell va dir que jo volia atacar l'Iran... Això va ser fet pels militars i m'ho van donar. Com a president ho hauria pogut desclassificar, però ara ja no puc. Continua sent secret. Oi que és interessant? És fantàstic. Segurament abans gairebé no em creies, però ara em creus. És increïble, no?"

L'enregistrament es va fer el 21 de juliol del 2021 al club de golf de Trump a Bedminster, Nova Jersey, quan ja no era president. El contingut de la conversa ja havia estat citat pel Departament de Justícia en l'acusació que va presentar a finals de març, però ara s'ha pogut sentir per primera vegada.

"Audio exclusively obtained by CNN"


Trump està acusat de 37 delictes federals relacionats amb la gestió de documents oficials. D'aquests, 31 estan relacionats amb la tinença de documents sobre la seguretat nacional. A més, l'acusen d'obstruir la justícia i d'ocultar documents "de manera corrupta".

Alguns d'aquests delictes poden ser castigats amb penes de fins a 20 anys de presó i multes de 250.000 dòlars.

L'expresident s'ha declarat no culpable de tots 37 càrrecs.

El judici es farà a Fort Pierce, Florida, a uns 200 quilòmetres de Miami. D'entrada, ha de començar el 14 d'agost, segons ha establert la jutge Aileen Cannon, però el fiscal especial encarregat del cas, Jack Smith, ha demanat retardar-lo quatre mesos, fins al desembre.

Argumenta que molts documents del cas són classificats i que "farà falta que la defensa obtingui les autoritzacions de seguretat necessàries".

Aquesta no és l'única causa oberta contra Trump. Un tribunal de Nova York investiga si va pagar diners a l'actriu porno Stormy Daniels perquè no expliqués la relació que van mantenir, convertint Trump en el primer president o expresident acusat d'un delicte. En concret, se l'acusa de 34 càrrecs que inclouen conspiració i falsificació de documents. En una compareixença envoltada de molta expectació mediàtica, Trump va declarar-se no culpable de tots.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut