Trump es declara no culpable i no intervé en l'audiència històrica pel cas dels documents secrets

Donald Trump s'enfronta amb 37 càrrecs criminals per haver-se emportat documents classificats un cop va deixar la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

Miami ha viscut una audiència judicial històrica. Per primer cop un president dels Estats Units s'enfrontava a una acusació federal. Donald Trump ha comparegut davant d'un tribunal on s'enfronta amb 37 càrrecs criminals. Li han pres les empremtes dactilars i l'han fotografiat. Un cop davant el magistrat, l'expresident no ha badat boca. Els seus advocats han deixat clar que es declara no culpable.

L'expresident nord-americà està acusat d'emportar-se milers de documents oficials un cop va deixar la Casa Blanca.

Els advocats de Trump, que s'ha mantingut tota l'estona amb els braços plegats, han demanat que sigui sotmès a un judici amb jurat. No hi ha imatges de la sala perquè el jutge ha dictat mesures molt restrictives sobre l'accés de càmeres a l'interior dels jutjats.

L'audiència ha estat breu. Trump hi ha accedit a través d'un túnel subterrani poc abans de les dues del migdia hora local --les vuit a Catalunya-- i n'ha sortit abans de dues hores.

No s'ha arribat ni a llegir els 37 càrrecs que li va imputar un Gran Jurat, perquè els seus advocats van dir que no era necessari, atès que ja els sabien.


Bany de masses en un restaurant cubà

Un cop ha sortit del tribunal, Trump s'ha passejat fins a un restaurant de Miami ple de seguidors per deixar-se veure.


Després de la declaració, ja al restaurant, alguns dels seus seguidors han resat per ell i també l'han felicitat pel seu aniversari. Aquest dimecres Trump fa 77 anys.

I, un cop de tornada a Nova Jersey, i novament envoltat dels seus seguidors, Trump ha valorat la seva declaració als jutjats. A banda d'assegurar que tenia dret a tenir els documents, ha afirmat que es tracta d'una persecució política i ha tornat a alimentar la seva teoria del frau electoral.

"Avui hem estat testimonis del pitjor abús de poder de la història del nostre país. És molt trist de veure: un president corrupte ha fet detenir el seu principal oponent polític amb càrrecs falsos dels quals ell, i altres presidents, seria culpable, enmig d'unes eleccions que (Biden) està perdent per pallissa. Se'n diu interferència electoral, un intent més de manipular i robar unes eleccions presidencials", ha afirmat Trump.


Sense lliurar el passaport

La Fiscalia no ha demanat que Trump lliurés el passaport perquè no considera que hi hagi risc de fuga, cosa que significa que és lliure de viatjar fins i tot a l'estranger.

Sí que ha fet la petició al jutge que prengui mesures perquè l'expresident no pugui influir en els possibles testimonis.

Caretes i samarretes dels partidaris de Donald Trump a l'exterior dels jutjats de Miami
Caretes i samarretes dels partidaris de Donald Trump a l'exterior dels jutjats de Miami (Reuters/Marco Bello)

El jutge federal que ha dirigit l'audiència ha estat Jonathan Goodman, que no és el magistrat principal de la causa i ha actuat avui com a magistrat de torn. Goodman ha demanat a la Fiscalia que faci les demanes a la jutgessa Aileen Cannon, a càrrec de la causa, perquè prengui una decisió.  


De què se l'acusa?

L'expresident dels Estats Units està investigat per haver retingut, presumptament, documents confidencials a la seva mansió de Mar-a-Lago després d'haver deixat la presidència.

A banda, se l'acusa d'ocultar aquests papers als investigadors federals i de falsedat, així com de conspiració per obstruir la justícia amb un dels seus treballadors, Walt Nauta.

Nauta no ha estat processat avui perquè no tenia advocat que el pogués representar i s'ha programat una nova audiència per al 27 de juny davant el jutge Edwin Torres.

Trump afronta penes de 20 anys de presó i 250.000 dòlars de multa.

Cues per veure Trump

Moltes hores abans que Trump arribés al tribunal, desenes de persones feien cua per entrar al jutjat.

Alguns guardaven llocs pagats pels periodistes que volien accedir a la sala sense mòbil, només llapis i paper.

Sense arribar a superar mai el nombre de periodistes, grups de suport a l'expresident han desafiat els 33 graus de temperatura.

A l'exterior del tribunal de Miami hi ha hagut tot el dia contraris i partidaris de Trump
A l'exterior del tribunal de Miami hi ha hagut tot el dia contraris i partidaris de Trump (Greg Lovett)

Les mesures de seguretat han anat augmentant al llarg del dia, amb el desallotjament inclòs d'una zona davant el tribunal per la presència d'un objecte sospitós que ha acabat en res.

Alguns crítics amb Trump han fet acte de presència, però han quedat en minoria davant els fans, aliens als càrrecs per delictes greus que amenacen l'expresident.   

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut