Trump afronta 37 càrrecs criminals per retenir documents secrets a la seva mansió

L'expresident és el primer de la història acusat per un tribunal federal: guardava els documents que es va endur de la Casa Blanca al bany o a l'habitació a la casa de Mar-a-Lago

RedaccióActualitzat

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, afronta 37 càrrecs criminals per haver-se endut documents classificats a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Florida, després d'abandonar la Casa Blanca, segons l'acusació del Departament de Justícia que s'ha difós aquest divendres.

La fiscalia federal l'acusa de retenir il·legalment documents secrets, d'obstrucció a la justícia, de conspiració i de posar en risc la seguretat nacional. La suma dels càrrecs comportaria dècades de presó.


Documents classificats al bany i a l'habitació

Les caixes de documents que inclouen informació sobre armament dels Estats Units i d'altres països es guardaven en salons, un bany, una oficina i fins i tot a l'habitació de l'expresident a la mansió.

D'acord amb l'acusació, entre el gener del 2021 i fins a l'agost del 2022, quan els documents van ser recuperats per l'FBI, a Mar-a-Lago s'hi van celebrar "esdeveniments per a desenes de milers de membres i convidats". Durant l'any 2021, el president presumptament va ensenyar i descriure amb persones no autoritzades un pla d'atac del Pentàgon i va compartir un mapa classificat relacionat amb una operació militar.

Caixes amb documents classificats apilades en un dels banys de Mar-a-Lago (Reuters/Departament de Justícia)

Vídeo de Trump

Aquesta és la segona imputació de Trump, que ja és el primer mandatari nord-americà imputat amb càrrecs federals. Ell mateix ho havia anunciat en un vídeo a les xarxes socials. 

Al vídeo concreta que ha estat citat dimarts que ve, 13 de juny, a les 3 de la tarda, hora local, al Tribunal Federal de Miami, i acusa el seu rival polític i actual president dels Estats Units, Joe Biden, d'utilitzar els jutjats com a arma de guerra. Sobre el vídeo, hi afegeix un text on es mostra víctima d'una "caça de bruixes":

"Soc un home innocent. L'administració de Biden és absolutament corrupta. Això és una interferència electoral i la continuació de la caça de bruixes més gran que s'ha vist mai. Fem gran Amèrica de nou!!!"


Aquí es pot veure el vídeo en una de les poques xarxes socials on Trump publica:

 

Aquest nou cas judicial contra l'expresident enfronta Trump directament amb l'administració Biden, ja que es tracta d'un cas penal presentat pel Departament de Justícia. Però, per ara, el departament encara no ha fet públics els càrrecs ni cap comentari al respecte.

Alguns mitjans nord-americans han publicat que s'acusa Trump de set delictes federals incloent la retenció il·legal de secrets del govern, l'obstrucció de la justícia i la conspiració, segons han informat els principals mitjans nord-americans. A més de l'expresident, diversos seguidors i exfuncionaris de la Casa Blanca també han estat cridats a testificar per part del Departament de Justícia.

Al vídeo, Trump també critica directament el Departament de Justícia i l'FBI, i els acusa d'estar sent instrumentalitzats per l'actual govern.


Primer expresident de la història imputat

Aquesta és la segona vegada que Trump s'enfronta a càrrecs criminals i és, al mateix temps, el primer expresident de la història del país imputat. Al mes d'abril, el republicà va ser acusat per un tribunal de Nova York de trenta-quatre delictes amb relació a un dels pagaments fets a l'actriu porno Stormy Daniels durant la campanya presidencial de 2016.

La imputació d'aquest dijous forma part de la investigació, liderada pel fiscal especial Jack Smith, sobre la retenció de centenars de documents classificats que van ser trobats per l'FBI a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Florida i desenes de milers d'altres documents que, a més d'emportar-se'ls, també es va negar a entregar-los quan se li va requerir.

ARXIVAT A:
CorrupcióEstats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut