El Ministeri de Sanitat descarta la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 80 anys
Una dona gran es vacuna de la Covid a Xile (EFE/Alberto Valdés)

Sanitat descarta posar la vacuna d'AstraZeneca com a mínim als majors de 80 anys

Aquest dijous s'ha de decidir si s'administra a les persones més grans de 65 anys per evitar complicacions per la Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

Espanya ha decidit que les persones de més de 80 anys rebin només les vacunes de la Covid que fan servir la tecnologia ARN missatger. És a dir, de les que hi ha aprovades ara, les de Pfizer BioNTech i Moderna.

En canvi, queda descartada, per a aquest grup, la d'AstraZeneca, segons ha informat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

El que queda pendent és saber si aquesta vacuna s'administrarà a les persones més grans de 65 anys. Darias ha explicat que aquest dijous s'ha de prendre una decisió en la comissió de salut pública del Ministeri de Sanitat. 

Els comitès científics de França, Alemanya, Polònia, Itàlia, Àustria, Suècia, Països Baixos i Bèlgica han desaconsellat posar-la en els majors de 65 anys.

L'Agència Europea del Medicament ha reconegut que no hi ha "resultats suficients" de l'eficàcia de la vacuna en persones de més de 55 anys. Tot i que ha avalat que es faci servir en totes les edats perquè pensa que funcionarà, tenint en compte l'experiència d'altres vacunes, sí que suggereix fer servir altres opcions si estan disponibles.

El que sí que s'ha acordat a la comissió de salut pública és que l'interval entre les dues dosis de la vacuna d'AstraZeneca sigui d'entre 10 i 12 setmanes. 

 

 

Prop de mig milió han rebut les dues dosis

Segons Darias, fins ara han rebut les dues dosis de la vacuna de la Covid prop de mig milió de persones a tot l'estat.

Amb les vacunes rebudes dilluns, s'han lliurat a les autonomies 2.218.775 dosis, de les quals se n'han administrat el 79,8%.

El Ministeri de Sanitat descarta la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 80 anys
Una sanitària prepara una vacuna en una residència d'Eivissa (EFE/Sergio G. Cañizares)

 

Malgrat els problemes que hi ha hagut en l'arrencada de les inoculacions, el Ministeri de Sanitat insisteix que veu factible que el 70% de la població estigui vacunada a l'estiu.

Per aconseguir-ho, confia en les dosis que anirà rebent les pròximes setmanes i mesos. En aquest sentit, Darias ha anunciat que Espanya rebrà com a mínim 6,7 milions de dosis fins al març, distribuïdes així:

-Pfizer i BioNTech, 1.779.579 al febrer i 2.750.040 al març
-Moderna: 412.000 al febrer
-AstraZeneca: 1.810.575 al febrer, que arribaran entre els dies 6 i 8

 

"Cautela" davant la tendència a la baixa de casos

El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dimecres 31.596 casos de Covid-19, dels quals 12.544 diagnosticats en les últimes 24 hores. La incidència acumulada per 100.000 habitants en 14 dies ha baixat fins a 815, davant els 846 del dia anterior.

L'últim informe del govern espanyol suma 565 defuncions, per sota de les 724 del dia anterior i per sobre de les 492 de dimecres passat. Espanya arriba, d'aquesta manera, als 60.370 morts per la SARS-CoV-2, segons el recompte oficial. 

 

El Ministeri de Sanitat descarta la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 80 anys
Els ministres Iceta i Darias han comparegut després del Consell Interterritorial (EFE/Fernando Villar)

 

Actualment hi ha ingressats a ESpanya 30.256 pacients de Covid i 4.836 a l'UCI. Segons la ministra Darias, això vol dir una ocupació mitjana del 23% i del 44%, tot i que la titular de Sanitat ha admès que hi ha comunitats on se supera el 50% i alguna que arriba al 60.

Per tot plegat, Darias ha dit que cal observar les dades amb "molta cautela", malgrat que s'hi veu una tendència a la baixa.

Les mesures previstes a l'estat d'alarma es mantenen invariables i l'única restricció nova que s'hi afegit és la limitació, durant 14 dies, dels vols procedents del Brasil i Sud-àfrica, per les noves variants del coronavirus.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut