Moscou

Rússia suspèn la cooperació militar amb l'OTAN i demana una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU

Rússia ha decidit suspendre tota cooperació militar amb l'OTAN fins que decideixi quin tipus de relació vol mantenir amb l'Aliança. Aquesta decisió podria impedir el trànsit de material civil i militar destinat a la missió de la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat a l'Afganistan per territori rus. L'anunci de Moscou arriba poca estona després que el ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, digués que no tenia intenció de tancar la porta a la col·laboració militar amb l'OTAN. Paral·lelament a aquesta decisió, el govern rus ha demanat una reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per parlar de la situació a Geòrgia. La reunió ha acabat sense cap acord.

Actualitzat

Les relacions entre Rússia i l'OTAN empitjoren. L'ambaixador rus davant l'Aliança Atlàntica, Dmitri Rogozin, ha anunciat que suspèn la col·laboració militar que Rússia manté amb l'OTAN mentre Moscou es replanteja la relació que vol tenir amb l'organització nord-atlàntica. La suspensió ja ha estat notificada a l'OTAN a través de canals diplomàtics.

L'OTAN ha assegurat que "ha pres nota" de la decisió i ha recordat que la cooperació amb Rússia és molt àmplia i abraça àrees com l'entrenament de tropes, exercicis conjunts i els programes de logística militar.

Rogozin, que va acusar l'OTAN de "continuar ancorada en la guerra freda" per donar suport a Geòrgia durant la guerra per Ossètia del Sud, ha avançat que aquest divendres viatjarà a Moscou per parlar amb els líders del seu país sobre aquesta qüestió. "Crec que importants decisions sobre la nostra cooperació amb l'OTAN es prendran durant aquestes consultes", ha afirmat el diplomàtic rus.

El ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, ha assegurat que "Rússia no necessita més l'OTAN del que l'organització ens necessita a nosaltres. L'ajuda de Rússia és crucial per l'OTAN a l'Afganistan". De fet, la suspensió de la col·laboració amb l'Aliança podria comportar la prohibició de passar material civil i militar destinat a la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat a l'Afganistan per territori rus.

Per Lavrov, les relacions amb l'OTAN dependran de les seves prioritats, de si prefereix donar suport a Geòrgia o a Rússia.

Sense consens

La reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que Rússia ha sol·licitat d'urgència aquest dijous ha acabat sense cap resolució consensuada sobre el conflicte a Geòrgia. Aquest dimecres, Moscou havia presentat el seu propi projecte de resolució del conflicte, un document que, segons Rússia, millora el presentat per França. Una de les úniques diferències entre tots dos textos és que el rus no menciona el respecte a la sobirania i la integritat territorial de Geòrgia i incideix en la necessitat de mantenir "soldats de pau russos" en territori georgià per garantir-hi la seguretat.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut