Moscou

Els EUA adverteixen Rússia de les "conseqüències adverses" de l'atac a Geòrgia

El secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, ha advertit de les "conseqüències adverses" que pot tenir l'atac rus a Geòrgia. Segons Gates, "si Rússia no retrocedeix en la seva postura agressiva i les seves accions a Geòrgia, les relacions EUA-Rússia podrien veure's danyades durant anys". Mentrestant, a Rússia, el president Dimitri Medvédev s'ha reunit amb els líders d'Ossètia del Sud i Abkhàzia i els ha garantit el seu suport perquè puguin desenvolupar les seves aspiracions independentistes.

Actualitzat

El govern nord-americà endureix el to contra Rússia pel conflicte dels últims dies. El secretari de Defensa, Robert Gates, ha advertit que les relacions bilaterals podrien veure's afectades per l'atac rus a Geòrgia, tot i que ha aclarit que no desitja una nova guerra freda. "Durant 45 anys (des de la crisi dels míssils de Cuba l'any 1963) hem fet grans esforços per evitar una confrontació militar amb Rússia", ha dit Gates, que creu que no "hi ha raons per canviar aquest enfocament". El secretari de Defensa, però, ha volgut deixar clar que cal que hi hagi "conseqüències a les accions empreses per Rússia contra una nació sobirana".

Just abans de volar cap a Tbilisi, la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha afirmat que "ja és hora de posar fi a la crisi a Geòrgia" després d'entrevistar-se amb el president francès, Nicolas Sarkozy. La diplomàtica dels Estats Units ha recordat que el president rus, Dmitri Medvédev, ha promès aturar les operacions militars al país caucàsic.

Després de la reunió amb Sarkozy, Rice marxa cap a la capital georgiana amb "una sèrie de documents" destinats a "consolidar l'alto el foc" i permetre l'inici d'una retirada russa. Al seu torn, la Unió Europea és optimista. El president de torn, el francès Nicolas Sarkozy, creu que "sobre el terreny les coses van millorant" i ha vaticinat que si aquest divendres Saakaixvili "firma els documents que s'han negociat amb el senyor Medvédev, aleshores podrà començar la retirada de les tropes russes".

Rússia als Estats Units: o amb mi o contra mi

Els retrets entre Rússia i els Estats Units han anat "in crescendo" els darrers dies. Les paraules de Gates i Rice arriben després que el Kremlin advertís la Casa Blanca que, si continua defensant els arguments de Geòrgia, podria tornar-se a repetir el tràgic escenari dels últims dies a la zona.

El govern de Dmitri Medvédev ha criticat també amb contundència les declaracions de George Bush, que va defensar la integritat territorial de Geòrgia. Abans que Washington fes aquest anunci, el ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, ha assegurat que Moscou entén "perfectament que l'administració georgiana és un projecte especial dels Estats Units", però el govern de George Bush "haurà d'escollir entre la defensa d'un projecte virtual i la cooperació real amb Rússia". El Kremlin considera intolerable que la Casa Blanca es posi de la banda del president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, perquè el considera "un criminal de guerra" per haver llançat una ofensiva contra Ossètia del Sud.

Medvédev s'ha reunit a Moscou amb els líders d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, les dues regions secessionistes de Geòrgia. Aquesta trobada s'interpreta com un nou gest d'autoritat del Kremlin en la seva intenció d'absorbir les dues regions prorusses. El president rus ha garantit a totes dues províncies el suport de Moscou a la seva independència.

Rússia acusa Geòrgia de genocidi

La fiscalia russa està investigant un possible delicte de genocidi a Ossètia del Sud, on ciutadans russos de nacionalitat osseta i soldats de pau haurien mort a mans de militars georgians. Un comitè d'experts ha viatjat fins a Tskhinvali, la capital d'Ossètia del Sud, per investigar aquestes morts. El president d'aquesta regió, Eduard Kokoiti, ha acusat els Estats Units de ser responsables també d'aquest genocidi per haver donat suport a Geòrgia.

A Geòrgia, el Parlament ha aprovat per unanimitat la proposta perquè el país abandoni la Comunitat d'Estats Independents, l'organització que agrupa les repúbliques exsoviètiques. Aquesta decisió és una resposta a l'atac de les tropes russes en territori georgià. El govern de Tbilisi continua denunciant violacions de l'alto el foc per part de les tropes russes.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut