L'Advocacia de l'Estat, a favor que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat al Congrés
Oriol Junqueras, el 21 de maig, en el Congrés dels Diputats durant el ple de constitució de la cambra (ACN)

Recorregut polític fins a la sentència: del Govern a la inhabilitació

Analitzem la situació d'Oriol Junqueras a les portes d'una sentència que, en cas de ser condemnatòria, inhabilitarà els acusats per exercir càrrecs públics

David MelgarejoActualitzat

Hi haurà sentència del Tribunal Suprem abans del pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. La vista a Luxemburg serà dilluns 14, però no hi haurà decisió fins d'aquí unes setmanes. I, quan arribi el Suprem, aquest ja haurà sentenciat els líders sobiranistes.

Els tempos a Europa, per tant, han jugat al favor de l'alt tribunal espanyol. Si Luxemburg hagués determinat abans de la resolució del Suprem que la presó preventiva de Junqueras era il·legal, dictar sentència hauria estat més complicat.

Hi ha una data clau per entendre-ho, la del 26 de maig, la de la nit de les eleccions europees. El dubte de Marchena és si Junqueras era immune des d'aquella nit i, per tant, l'havia de deixar anar a Brussel·les a complir amb els seus deures d'eurodiputat, fet que se li va prohibir i que podria haver estat il·legal, i invalidava la presó preventiva de Junqueras.
 

La clau és si Junqueras tenia immunitat a partir de la mateixa nit de les eleccions europees


Una més que probable inhabilitatció

La resolució de Luxemburg arribarà, per tant, amb Junqueras inhabilitat. Com a mínim per una desobediència reconeguda com a acusat del procés. Que també el deixaria fora de la campanya del 10N.

Impossible que es repetissin imatges com la dels presos escollits anant a complir amb els tràmits al Congrés dels Diputats i al Senat, i menys encara participant en la constitució de les Corts Espanyoles.
 


El recorregut gràfic va des de la imatge d'un govern suspès pel 155, anant a declarar, la decisió d'enviar-los a la presó i fins al vist per a sentència d'un any i mig més tard.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasProcés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut