La comissió també vol investigar les retribucions econòmiques dels alts càrrecs de l'RFEF, que van passar d'1,8 a 7 milions en tres anys

Quatre grups del Congrés proposen investigar a fons la Federació arran del cas Rubiales

Podem, Esquerra, Bildu i el BNG han registrat la sol·licitud per crear una comissió d'investigació sobre presumptes irregularitats durant l'etapa de Luis Rubiales al capdavant de l'RFEF

Redacció/Europa PressActualitzat

L'escàndol del cas Rubiales no va acabar amb la dimissió del president de la Federació Espanyola de Futbol, el 10 de setembre, després de setmanes de polèmica. Per a les quatre formacions del Congrés dels Diputats -Podem, Esquerra, Bildu i el BNG- el petó forçat de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso a la final de la Copa del Món de futbol i, sobretot, la posterior resistència de l'RFEF a aplicar mesures contra Rubiales van deixar entreveure unes dinàmiques presumptament irregulars que ara les formacions polítiques volen que s'investiguin a fons.

Així ho han exposat a la iniciativa presentada, malgrat que caldrà que obtinguin el suport de PSOE, Sumar o Junts perquè pugui tirar endavant:

"És important recordar que lluny de ser un fet aïllat o puntual, el comportament de Luis Rubiales és conseqüència de la impunitat que gaudeixen o han gaudit fins ara centenars de membres i alts càrrecs (de la federació)."

En concret, la comissió, que volen que duri mig any, tindrà l'objectiu d'analitzar conductes personals que puguin ser constitutives de delicte per raó de gènere, el compliment dels protocols contra l'assetjament i l'abús, el funcionament dels òrgans responsables de gestionar possibles agressions i el compliment del Pla d'Igualtat.  


Sous i escàndols

Però la gestió davant casos d'assetjament sexual no és sobre l'únic que volen investigar. Un altre aspecte són les retribucions econòmiques dels alts càrrecs de l'RFEF, que van passar d'1,8 a 7 milions en tres anys (de 2018 a 2021), tenint en compte que la federació rep prop de 14 milions d'euros públics l'any a través del Consell Superior d'Esports.

Una altra de les presumptes irregularitats que volen tractar a fons és la polèmica conversa de Rubiales amb l'exfutbolista Gerard Piqué, on parlaven sobre els detalls del trasllat del torneig de la Supercopa a l'Aràbia Saudita, que suposava un contracte de sis anys amb uns ingressos per a l'organisme de 40 milions nets d'impostos.

Posteriorment, Rubiales va ser denunciat a la Fiscalia Anticorrupció pel seu propi oncle i excap de gabinet per un presumpte desviament de diners de la federació per "pagar diverses orgies amb amics a la localitat granadina de Salobreña", malgrat que la federació ho va negar.

A grans trets, i després de l'escàndol del cas Rubiales que va fer la volta al món, la comissió proposa mesures de "control i transparència per evitar que en el futur es repeteixi qualsevol irregularitat".

ARXIVAT A:
Mundial FemeníLuis Rubiales
Anar al contingut