Carles Puigdemont, aquest dimarts al vespre, durant una conferència al Trinity College, a Dublín (ACN)
Carles Puigdemont, aquest dimarts al vespre, durant una conferència al Trinity College, a Dublín (ACN)
Dublín

Puigdemont acusa l'Estat d'"assetjament judicial" a polítics independentistes

Des d'Irlanda, Puigdemont diu que la democràcia a Espanya "està en risc perquè s'han suspès els drets bàsics"

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha acusat l'estat espanyol de llençar "una campanya d'assetjament judicial" contra polítics independentistes i entitats de la societat civil, com ara mitjans de comunicació, empreses, escoles, artistes i activistes.

En una conferència al Trinity College, a Dublín, durant la seva primera visita a Irlanda, Puigdemont ha rebutjat la violència, ha defensat el pacifisme de l'independentisme català i ha alertat que la democràcia a Espanya "està en risc perquè els drets bàsics han estat suspesos 'de facto'":

"Aquesta onada de repressió és impròpia d'una nació que afirma que és una democràcia constitucional."

Davant d'unes 400 persones, el 130è president de la Generalitat ha defensat el caràcter europeista de l'independentisme català, assegurant que Catalunya "vol exercir la seva sobirania per tal de compartir-la amb els seus socis europeus" en àrees en què puguin ser "més forts" junts.

"No volem crear murs amb cap nació europea o del món, al contrari: volem eliminar-les en la pràctica."

 

Reunió amb l'ex-primer ministre Bertie Ahern

Abans de la conferència, Puigdemont s'ha reunit a Dublín amb l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, amb qui ha parlat de política internacional i de la situació política que viu Catalunya.

 

 

Puigdemont, que també s'ha trobat amb representants del partit republicà irlandès Sinn Féin, ha explicat que amb els seus viatges intenta resoldre dubtes sobre el procés sobiranista, que ha definit com a "complex" i "important".

 

 

A més a més, ha apuntat que, per aconseguir el reconeixement d'una hipotètica independència de Catalunya, cal sumar el treball tant del govern de la Generalitat com del Consell de la República:

 

"Com en tots els meus desplaçaments, el que intento no és recollir suports per al procés d'independència, sinó simplement explicar-me, tenir el dret a explicar-me, a ser escoltat, a respondre dubtes que, òbviament, un procés tan complex i important com el nostre genera a tot Europa, cosa que està prohibit que fem a Espanya."

"Perquè hi pugui haver un dia un reconeixement de la República Catalana, abans hi ha d'haver tot aquest coneixement que estem treballant, cadascú des del seu rol: el govern fa el que li toca fer; nosaltres, des de l'exili i el Consell de la República, fem el que ens toca fer."

 

Puigdemont, aquest dimarts a Dublín, després de reunir-se amb una representació del Sinn Féin (EFE).

 

"Paciència fins a la sentència"

Poques hores abans de la conferència d'Oriol Junqueras al Sant Jordi Club amb format virtual, Puigdemont ha lamentat que el vicepresident del seu govern no l'hagi poguda pronunciar en persona:

"Lamento molt que no la pugui fer ell en persona. I que, per culpa de la repressió de l'estat espanyol, que ha violat tots els principis polítics, democràtics i ètics, l'Oriol Junqueras no pugui estar fent la conferència que tindria dret de fer en persona."

Encara sobre Junqueras, Puigdemont ha fet referència a les declaracions que el líder d'Esquerra ha fet al diari "Le Figaro", dient que es va quedar a Catalunya per "ètica". L'expresident de la Generalitat ha afirmat que serà pacient fins que se sàpiga la sentència del judici del procés:

"Tots sabem on érem, el que vam fer. Jo sempre he dit que tindré paciència fins a la sentència. Després, cadascú explicarà el que hagi d'explicar."

Puigdemont ha dit que, per ell, "l'adversari es diu autoritarisme de l'estat espanyol".

Sobre la campanya que prepara el govern espanyol per respondre a "campanyes de desinformació" de l'independentisme coincidint amb el judici, Puigdemont l'ha qualificada de "propaganda pagada per tots". El líder de JxCat s'ha preguntat si la "prioritat" del govern de Pedro Sánchez en política exterior és "combatre" l'independentisme amb una campanya "finançada amb els diners de tots".

Pel que fa al seu futur a Bèlgica, Puigdemont ha reiterat que "vol tornar" a Catalunya i ha assegurat que, si pogués tornar "com un home lliure" seria "una bona notícia" per a Espanya, perquè "podria començar a resoldre un conflicte democràticament".

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontJudici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut