Barcelona

Puigcercós i Mas obren una nova etapa sense retrets entre ERC i CiU

S'ha acabat l'època de retrets entre CiU i ERC. Si més no, aquest és el compromís dels seus dirigents, Artur Mas i Joan Puigcercós, que s'han reunit aquest dimarts durant una hora i mitja al Parlament, a petició del president republicà. Malgrat constatar que tenen "òptiques diferents", les dues formacions han acordat restablir el diàleg i superar els recels que mantenen des del 2006. El retorn a la interlocució, però, no ha desembocat per ara en cap acord concret, ni sobre la negociació del model de finançament ni en la reacció a l'eventual retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional. CiU no descarta cap escenari, ni tan sols el d'entrar en un govern d'unitat, com ha plantejat ERC.

Actualitzat
Tant Joan Puigcercós com Felip Puig, que ha comparegut per donar explicacions de la reunió per part de CiU, han considerat "positiva i cordial" la trobada, que ha donat pas a una etapa de col·laboració. La reunió ha tingut lloc després que, la setmana passada, el mateix Puigcercós s'entrevistés amb el president de la Generalitat, José Montilla, després de ser escollit nou president d'Esquerra Republicana.

El dirigent d'ERC ha estat el més clar a l'hora de celebrar l'etapa "d'interlocució clara i normal" entre les dues formacions i ha afirmat que deixaran de "mirar pel retrovisor" per fer-se retrets mutus.

Felip Puig ha assegurat, de la seva banda, que és cert que es torna als "contactes habituals" entre ERC i CiU, però ha subratllat que ERC manté "l'aposta sòlida" pel govern tripartit. Respecte de la possibilitat d'integrar-se en un govern d'unitat, el secretari general adjunt de CDC ha confirmat que CiU "no descarta cap escenari. Ja vam dir que l'espasa de Dàmocles que amença l'Estatut, mitjançant el recurs al Tribunal Constitucional, pot donar lloc a iniciatives polítiques de qualsevol mena", en referència a una consulta popular o bé a una govern de concentració nacional.

L'Estatut, el finançament i la política lingüística són els àmbits en què es podria concretar la col·laboració. CiU i ERC discrepen en aspectes com posar una xifra al finançament, que CiU situa en 5.200 milions d'euros, mentre que els republicans no volen posar-hi preu. I també en la tercera hora de castellà. CiU pensa que ERC intenta "mantenir-se en la ortodòxia del tripartit" i "dilatar-ne" l'aplicació fins que s'aprovi la llei d'educació de Catalunya, que blindarà la immersió lingüística. En canvi, la federació assegura que la vol blindar "sense més dilació".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut