El projecte de llei del Pla estadístic va superar el debat a la totalitat al mes de maig
El projecte de llei del Pla estadístic va superar el debat a la totalitat al mes de maig(ACN/Sara Escalera)

Primera derrota al Parlament del govern en solitari de Pere Aragonès

Amb Junts a l'oposició, Esquerra es va quedar sola votant a favor del projecte de llei del Pla Estadístic de Catalunya, que havia impulsat l'exconseller Jaume Giró

Redacció/ACNActualitzat

Primera derrota parlamentària a l'estrena del nou govern de Pere Aragonès a la cambra. Amb Junts exercint d'oposició, Esquerra es va quedar sola defensant el projecte de llei del Pla Estadístic de Catalunya. 

Es tracta d'una llei que havia impulsat l'exconseller d'Economia i Hisenda Jaume Giró, i la setmana passada, en comissió parlamentària, Junts va votar a favor del dictamen sobre la norma.

Tot i això, Junts va decidir abstenir-se, com la CUP i els comuns, i el projecte de llei va quedar rebutjat, en comptar només els 33 vots favorables d'Esquerra, davant la suma del PSC, Vox, Ciutadans i PP, que hi van votar en contra.

Pel secretari general de Junts, Jordi Turull, la sessió parlamentària ha servit per posar en relleu la debilitat del govern d'ERC. En una entrevista al programa "Més 324", de TV3, ha dit: "S'ha començat a veure al Parlament allò del rei va nu."

En aquesta línia, al Parlament, el diputat de Junts Joan Canadell, que en la comissió havia afirmat que el pla "té aspectes innovadors", va defensar que la llei "és fàcilment votable" però té una falta de "visió d'Estat".

I va afegir que el vot del seu partit no era favorable perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "ha incomplert l'acord d'investidura". "Ens ha enganyat. Per tant, hem perdut la confiança en ell i aquí es veu", va concloure.

Les portaveus de Junts i ERC marquen el sentit de vot dels seus grups
Les portaveus de Junts i ERC marquen el sentit de vot dels seus grups (ACN/Sara Escalera)

Esquerra ha denunciat el que considera una contradicció de Junts.  El diputat republicà Lluís Salvadó ha assegurat que la decisió dels grups respecte de la llei "frega el surrealisme". "El sentit comú no sempre és allò que motiva les nostres decisions", va sostenir.

En un comunicat posterior a la votació, ERC ha titllat de "tacticisme estèril" la postura l'oposició --en general--, que ha rebutjat la llei del Pla Estadístic: "És incomprensible la incoherència", ha apuntat el grup republicà, que ha vist com Junts forçava aquest dijous aquesta primera derrota del nou govern de Pere Aragonès en solitari.

El mes de maig passat, el projecte de llei del Pla estadístic va superar el debat a la totalitat. Durant el debat parlamentari, Giró va defensar la importància de les dades estadístiques per dissenyar polítiques públiques.

La norma pretenia convertir l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) en un organisme de recerca i avaluació de polítiques públiques i potenciar el paper i la qualitat de l'estadística.

ARXIVAT A:
JxCatERCPere AragonèsParlament de CatalunyaCrisi de govern
Anar al contingut