El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat els canvis al govern (ACN/Mariona Puig)

Aragonès crida a "abandonar la temptació de bloqueig" per aprovar els pressupostos

Tota l'oposició ha recordat al president de la Generalitat que té 33 dels 135 diputats de la cambra, després del trencament de la coalició d'Esquerra i Junts

Paula Florit GomilaActualitzat

El nou govern s'ha estrenat aquest dimecres al Parlament amb el discurs d'Aragonès explicant justament els canvis de l'executiu després del trencament de la coalició amb Junts

Malgrat que només té assegurats els 33 diputats d'Esquerra, el president s'ha mostrat convençut que hi ha prou majories al Parlament per aprovar els pressupostos de l'any que ve, el primer gran repte que té.

Aragonès ha apel·lat a aconseguir consensos, començant pels pressupostos per al 2023. Ha estès la mà a Junts, al PSC i als Comuns, i els ha instat a no bloquejar-los.

Per assolir-lo, ha apel·lat a la responsabilitat de l'oposició: "Espero que tothom actuï com a partits responsables i s'ofereixi una oposició constructiva."

I ha fet una crida a "abandonar l'immobilisme o la temptació de bloqueig" i a arribar als acords que "la ciutadania espera".

També ha recordat que el president espanyol, Pedro Sánchez, va aprovar els pressupostos de l'Estat amb 11 partits diferents. "També ha de ser possible a Catalunya", ha dit.

El president s'ha dirigit especialment a Junts. Després d'acusar-los d'abandonar el govern "de forma precipitada i amb la feina a mig fer", ha instat els seus exsocis a entendre's.

"Participaran del bloqueig o de les solucions?", ha plantejat Aragonès. "Jo els allargaré la mà sempre", ha conclòs.

Aquest dimecres ha estat el primer ple amb el nou govern a la bancada
Aquest dimecres ha estat el primer ple amb el nou govern a la bancada (ACN/Mariona Puig)

Des de Junts, Albert Batet li ha retret que el govern "neix dèbil" i "sense la confiança del Parlament" i que ell "és el president amb la majoria més insignificant". "Hauria d'explicar a la ciutadania quins suports té el seu govern per tirar endavant la legislatura", ha afirmat.

Segons Batet, el màxim responsable que el seu partit sortís del govern és Aragonès: "La realitat és que vostè ha triat estar sol." Una afirmació que el president ha respost després: "Ho han decidit vostès, no facin veure que la consulta a la militància no ha existit."

També han fet al·lusió a "la minoria absoluta" del govern els comuns, una de les forces que des d'Esquerra han fixat com a prioritàries per tirar endavant els comptes del 2023.

Jéssica Albiach ha plantejat a Pere Aragonès: "Amb qui té intenció de governar?" I ha afegit: "Sí que hi ha majories, però es negocien, i vostè, a hores d'ara, no ho ha fet". "Els actes de fe, a l'Església", ha conclòs.

En aquesta línia, Salvador Illa ha afirmat: "Depèn de vostè si vol pot tenir uns comptes aprovats aquest mateix u de gener".

Des de la CUP, han replicat al president: "El govern que ens porta és el mateix: més de no volem fer els canvis que necessitem."

Mentrestant, Vox i Ciutadans li han reclamat que convoqui eleccions. Així, Carlos Carrizosa ha titllat d'"al·lucinant" i de "frau" que ERC "vulgui governar amb 33 diputats".

Per últim, el popular Alejandro Fernández ha demanat a Esquerra i els partits independentistes que acabin "amb l'infantilisme i el tacticisme" i ha dit: "Si jos fos independentista, els enviaria a pastar fang".

La llei d'estadística no tirarà endavant

Tot i la crida al consens, Aragonès ha comprovat -a la primera votació- quina pot ser la tònica dels pròxims mesos. Esquerra s'ha trobat sola votant la llei d'estadísitca de Catalunya, que havia impulsat l'exconseller Giró.

Junts i PSC s'han abstingut i la resta hi ha votat en contra. La llei, per tant no ha tirat endavant. 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsParlament de CatalunyaGeneralitat de CatalunyaCrisi de govern
Anar al contingut