Votació del decret que previa canvis en els lloguers
Votació del decret que previa canvis en els lloguers

Podem s'allunya de Sánchez i tomba el decret d'habitatge

És la primera gran votació en què el partit lila no dona suport a l'executiu des de la moció de censura que va portar Sánchez a La Moncloa

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha tombat el decret de mesures urgents en matèria d'habitatge que tornava a ampliar fins a cinc anys la durada mínima dels contractes de lloguer. Els vots en contra de PP i Ciutadans, però també de Podem i Esquerra Republicana, han fet que la cambra baixa rebutgés la proposta amb 103 vots a favor, 243 en contra i una abstenció.

El grup d'Units Podem ha argumentat el seu vot en contra perquè el decret no inclou les mesures que van pactar amb l'executiu en l'acord per donar suport als pressupostos generals de l'Estat. És la primera gran votació en què el partit lila no dona suport a l'executiu des de la moció de censura que va portar Sánchez a La Moncloa.

Ara, el govern espanyol analitza alternatives per presentar més mesures sobre lloguers. La cap del grup parlamentari del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha demanat una reflexió a Units Podem:

"És una mala notícia, si el reial decret no tira endavant, però continuem treballant per millorar la vida d'aquests 6 milions de persones que viuen en règim de lloguer. Però m'agradaria que Units Podem fos conscient que un reial decret no surt només amb els vots del Partit Socialista i Units Podem, necessita que el convalidin altres forces polítiques."

José Luis Ábalos, a la tribuna d'oradors del Congrés aquest dijous (EFE)

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, visiblement enfadat, s'ha negat a retirar el seu decret i fer-ne un altre:

"No presentarem un decret temptatiu cada mes."

La portaveu parlamentària d'Units Podem, Irene Montero, i altres diputats del grup durant el ple (EFE)

Units Podem i Esquerra reclamaven, entre altres qüestions, poder regular els preus del lloguer, per poder posar topalls als increments que es donen, sobretot, a les grans ciutats.

La diputada de Podem Lucía Martín ha acusat el PSOE de cedir davant dels fons d'inversió:

"Havíem signat un acord potent per protegir els drets dels llogaters i vostès havien d'elegir entre escoltar o protegir els fons voltors. (...) S'han tret de la màniga un decret que suposa un intent evident de diluir l'acord."

Per Esquerra, el vot en contra demostra a Sánchez que la moció de censura no era gratuïta, com remarca Joan Tardà:

"És de barrut per part del grup parlamentari socialista donar per fet que els grups parlamentaris d'esquerres els han de votar."

Notícia relacionada: Sánchez es compromet amb Colau que les ciutats puguin regular el preu del lloguer
 

Quart decret llei derogat des del 1978

Aquest és el primer decret llei del govern de Sánchez que resulta derogat, quan falta menys d'un mes per al debat dels pressupostos.

Des de la restauració de la democràcia, es tracta del quart decret llei que tomba el Congrés. Anteriorment, la cambra baixa en va rebutjar un de la UCD sobre la Junta Central d'aquarterament; un del govern de Zapatero sobre l'impost del tabac per un error i un de l'executiu de Mariano Rajoy sobre estibadors.

A banda de la norma sobre habitatge, en la sessió d'aquest dimarts, el Congrés ha convalidat els altres set dels vuit decrets llei que l'executiu de Sánchez havia aprovat amb urgència. Ara, aquests decrets es tramitaran com a projectes de llei pel procediment d'urgència.

 


Què deia el decret tombat? La llei del lloguer que volia punxar la bombolla

El decret de la nova llei de lloguer es va aprovar el 14 de desembre i tenia diversos aspectes clau:

Tornar als contractes de 5 anys

El principal canvi que introduïa era que els contractes tornarien a ser de cinc anys, en comptes dels tres que va establir la reforma de la llei d'arrendaments urbans que va fer el PP el 2013, i que reduïa els contractes de lloguer a 3 anys.

A més, la pròrroga tàcita de tres anys torna a ser d'un sol any.

Fiança de dos mesos com a màxim

Un altre canvi previst era que es regulava la fiança que ha de pagar qui lloga el pis. S'establia que el propietari podria demanar com a màxim dos mesos de fiança. Fins ara, com que no es fixava cap màxim, s'obria la porta a possibles abusos.

Despeses del contracte a càrrec del propietari si és una empresa

Una altra despesa important a l'hora de llogar un pis són les despeses del contracte, que normalment es paguen a la immobiliària i que són d'un 10% de l'anualitat. El decret establia que les havia d'assumir el propietari, sempre que fos una empresa.

Aturar desnonaments pel lloguer

Una altra mesura prevista era paralitzar desnonaments en el mercat de lloguer, per tenir més temps per trobar alternatives.

Pisos turístics

En el decret constava que les comunitats de veïns on hi hagi pisos turístics, si tenen majories qualificades (tres cinquenes parts), podien posar condicions o límits a l'activitat d'aquests apartaments.

Fora l'IBI als lloguers protegits

El text també fixava que les administracions no podien imputar l'IBI als llogaters d'habitatges protegits.

Promoció de l'habitatge públic

Un altre dels canvis del decret era que permetia als ajuntaments destinar excedents de tresoreria en consistoris amb superàvit a la promoció del parc d'habitatge públic.

Notícia relacionada: El control del preu del lloguer s'estén de Barcelona a l'àrea metropolitana

ARXIVAT A:
HabitatgeEconomia de butxaca
Anar al contingut