Pedro Sánchez convoca eleccions generals anticipades el 28 d'abril

Sánchez: "Entre no fer i continuar sense pressupostos, o convocar eleccions, escullo la segona opció"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres la dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions generals per al pròxim 28 d'abril.

Pedro Sánchez ho ha anunciat després de comunicar la data als membres del seu govern, que s'ha reunit de forma extraordinària.

Reunió extraordinària del Consell de Ministres (EFE)

 

El president espanyol ja ha comunicat la data al rei Felip VI i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicarà el decret de dissolució de les Corts 54 dies abans de la data elegida.

 

Avançament electoral pel "bloqueig" de l'oposició

Sánchez ha atribuït la decisió al "bloqueig" de les forces de la dreta a les seves lleis al Congrés dels Diputats i a la caiguda d'uns "pressupostos socials" a mans del PP, Cs i també de les forces independentistes.  

Això no obstant, ha considerat que hi ha "derrotes parlamentàries" com la dels pressupostos que són "victòries socials" perquè els ciutadans ja saben quin és el "full de ruta" i els projectes de l'executiu socialista.

Des del seu convenciment que Espanya necessita avançar, Sánchez ha decidit convocar eleccions i donar veu als espanyols:

"Espanya no pot perdre ni un minut. Entre no fer i continuar sense pressupostos, o convocar eleccions, trio la segona."

Sánchez ha estat molt crític amb l'oposició i amb el bloqueig dels pressupostos:

"L'oposició està allunyada dels paràmetres del sentit comú. Ha bloquejat lleis molt importants pel benestar de la ciutadania. S'ha bloquejat la tramitació d'uns pressupostos socials, després de set anys d'austeritat i retallades"

Els ministres han seguit amb atenció la compareixença de Sánchez

 

Sánchez ha volgut explicar quin és l'horitzó de la seva decisió explicant que la corrupció del govern va provocar una moció de censura:

" Una de les principals responsabilitats de la presidència del govern és oferir als espanyols un futur, un horitzó. Amb la moció de censura vam voler donar un horitzó diferent al país. Hem fet un govern obert, no partidista i disposat a consensuar"

El president del govern espanyol ha fet balanç de la gestió d'aquests mesos i ha destacat la seva "ferma convicció d'unir als espanyols", i assegura que el seu propòsit ha estat "reconstruir l'estat del benestar":

" En poc més de vuit mesos de govern s'han aprovat tretze lleis, després d'anys de paràlisi. El govern tenia la ferma convicció de governar per a la majoria, unir els espanyols, donar solució a l'ocupació, al canvi climàtic i la despoblació, la igualtat de gènere, la lluita contra l'exclusió social, les pensions..."

Amb una clara al·lusió al procés independentista a Catalunya ha volgut reiterar el seu compromís amb la Constitució i ha reivindicat l'aposta del seu executiu pel "diàleg dins de la llei":

"Dins la Constitució, tot. Fora de la Constitució, res. Això ho sap tothom."

Pedro Sánchez és president del govern espanyol des del 2 de juny del 2018.

El president ha estat rebut amb aplaudiments pels seus ministres quan ha tornat de la roda de premsa:

 

Pressupostos i relator

El president espanyol activa el calendari electoral després que el Congrés dels Diputats va rebutjar la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2019 amb els vots del PP i de Cs, d'una banda, i d'ERC i PDeCAT de l'altra.

Pedro Sánchez s'ha vist forçat a acabar la legislatura després de la polèmica que va generar incoporar la figura d'un relator i per l'allau en contra del diàleg que preparava amb els independentistes.

ARXIVAT A:
EleccionsPedro SánchezEleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut