Artadi sobre el 28A: "Sánchez ha convertit el fracàs de la ultradreta en un èxit"
Elsa Artadi durant la roda de premsa des del Palau de la Generalitat (ACN)

Artadi sobre el 28A: "Sánchez ha convertit el fracàs de la ultradreta en un èxit"

El govern i els partits polítics catalans reaccionen davant l'avançament electoral

RedaccióActualitzat

Des de Catalunya també s'ha reaccionat a l'anunci d'avançament electoral de Pedro Sánchez. Per la Generalitat les eleccions demostren que el problema de Catalunya "és un problema d'estat", ERC les qualifica com "una enorme irresponsabilitat" de Sánchez i en Comú Podem ho veu com "oportunitat perduda".


"El PSOE ha cedit a la manifestació de diumenge"

Elsa Artadi, la portaveu del govern, en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat aquest divendres al migdia, ha dit que Espanya és "ingovernable" fins que no accepti el "problema polític que viu Catalunya amb l'estat espanyol". Per Artadi és "el problema més gran que té l'estat espanyol".

La portaveu ha explicat que, amb aquest gest, es demostra que "el problema de Catalunya no és un problema amb el PP i amb Mariano Rajoy, sinó que és un problema d'Estat". També ha considerat que és problema del Partit Socialista, un partit que, segons la seva opinió, "renuncia a resoldre el conflicte amb Catalunya" i que "ha cedit" a la manifestació de diumenge passat.

"També és problema d'un PSOE que viu només de l'estètica i que renuncia a resoldre el conflicte amb Catalunya. Un PSOE que torna al tripartit del 155. Un PSOE que cedeix a la manifestació de diumenge passat abandonant el diàleg. Un PSOE que cedeix la manifestació de diumenge passat convocant eleccions. Un PSOE que ha convertit el fracàs de la ultradreta en un èxit."

 

 

Respecte a la moció de censura, la portaveu ha defensat la posició del govern català, sent "sempre coherents amb el nostre discurs i les nostres decisions" i "defensant els drets dels catalans, la democràcia, l'exercici al dret a l'autodeterminació, la fi de la repressió, la desfranquització, superació d'aquest règim del 78", aspectes que considera que el govern de Sánchez "ha anat abandonant un per un".

En aquest sentit, per Elsa Artadi, Pedro Sánchez "ha malbaratat una oportunitat" i "no ha pres cap pas per resoldre políticament el conflicte català".

"El govern de Pedro Sánchez ha sigut un fracàs. Ho ha sigut per una manca de coratge i una manca de determinació. Ha malbaratat una oportunitat que tenia; ha malbaratat la majoria de la moció de censura que el va fer president, perquè no ha fet una bona anàlisi de la realitat, i no han pres cap pas per resoldre políticament el conflicte."


"Els partits independentistes han fet saltar pels aires tots els ponts"

En Comú Podem ha considerat les eleccions del 28 d'abril com una "oportunitat perduda" i ha acusat directament els independentistes de cometre "un error històric". La presidenta de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha lamentat que aquests partits hagin "fet saltar pels aires tots els ponts".

"Han fet saltar pels aires tots els ponts. No només han tombat uns pressupostos socials sinó també les possibilitats de diàleg."

 

 

Pel que fa als pressupostos a Catalunya, Albiach ha donat per acabades les reunions "a porta tancada" i ha instat el govern a presentar els comptes. Segons Albiach, després de tombar els pressupostos estatals no hi ha "gaires esperances" que a Catalunya hi hagi uns comptes socials.


"Convocar eleccions és una enorme irresponsabilitat"

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha considerat un "error" i una "enorme irresponsabilitat" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "hagi plegat veles i s'hagi plegat a l'ofensiva del seu propi partit i de la ultradreta" en un "exercici de ruleta russa".

En declaracions a la Ciutat de la Justícia, on ha acompanyat Roger Español en la seva declaració al jutjat, Tardà ha subratllat que la convocatòria electoral no els fa por, i ha indicat que el que toca ara és guanyar els comicis i "dir al món que només hi ha una sortida: el diàleg, la negociació i contemplar en aquesta negociació un referèndum d'autodeterminació". "Les nostres banderes són l'absolució, la llibertat i l'autodeterminació", ha insistit.

El republicà ha reiterat que ells mai tindran por de les urnes i sortiran a "combatre el feixisme" el 28-A.

"Si creuen que ens atemoriran, que la ciutadania catalana renunciarà a exercir l'autodeterminació a través de la repressió, van molt errats."

 

 


"No es pot governar Espanya sense escoltar Catalunya"

JxCat i PDeCAT volen concórrer a les eleccions espanyoles com una "muralla democràtica i republicana" que faci front a l'"a por ellos" de l'Estat.

En una roda de premsa al Parlament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de ser "incapaç" de dur a terme un "diàleg real", i ha constatat que "no es pot governar Espanya sense escoltar Catalunya".

 

 

Al seu torn, i en un contacte amb la premsa posterior, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha avançat que el partit posarà en marxa la maquinària per decidir com es presenta en aquests comicis.

Ni Pujol ni Bonvehí, però, no han concretat com es presentaran els seus espais respectius als comicis espanyols. El portaveu adjunt de JxCat només ha insistit que es parlarà "amb tothom qui calgui" per dissenyar una proposta "forta" i per sumar "tantes veus" com sigui necessari. Bonvehí ha subratllat que la "millor fórmula electoral" passa pel "màxim esperit d'unitat".

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut