El rebuig als pressupostos pot precipitar la convocatòria d'eleccions anticipades (Reuters)
El rebuig als pressupostos pot precipitar la convocatòria d'eleccions anticipades (Reuters)
Madrid

Sánchez no pot aprovar els pressupostos pel vot dels independentistes

Tot apunta que les eleccions generals es podrien fer el 28 d'abril, és a dir, després de Setmana Santa

RedaccióActualitzat

L'ombra d'eleccions generals anticipades pren forma. El Congrés ha rebutjat els pressupostos generals de l'Estat. Finalment, el PDeCAT i ERC s'han oposat al projecte i això ha impedit que els comptes de l'Estat prosperin. Per tant, el president espanyol podria anunciar aviat l'avançament dels comicis. Uns comicis que podrien ser el 28 d'abril. És a dir, després de Setmana Santa. L'altra data possible és el 14 d'abril.

Els vots de les forces independentistes s'han sumat als del PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i Coalició Canària. Això obre la porta a unes eleccions anticipades. Tant ERC com el PDeCAT han votat a favor de les sis esmenes a la totalitat, que demanaven la devolució dels comptes públics i que han rebut 191 vots a favor, 158 en contra i 1 abstenció.

Aquesta és la segona caiguda d'uns pressupostos generals de l'Estat en la democràcia espanyola. El 1995 el Congrés va rebutjar els comptes elaborats pel govern de Felipe González per a l'any següent després que Convergència i Unió li retirés el suport. Això va provocar eleccions anticipades.

Lastra (PSOE): "Els veten amb demandes inadmissibles"

A la sessió d'aquest dimecres, la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha dit que els independentistes fan peticions que saben que no són possibles per donar suport als pressupostos:

"Els veten amb demandes inadmissibles i vostès ho saben. I tot i així, les posen sobre la taula amb l'única intenció de dinamitar aquest diàleg. Si estem en aquest punt no és per la falta de voluntat de diàleg dels socialistes sinó per la seva intransigència."

Lastra ha criticat també l'actitud de les "tres dretes", en al·lusió al PP, Cs i Vox. Ha afirmat que, "per als socialistes, la vida de la gent, els joves o els pensionistes, mai seran moneda de canvi en cap procés."
 

Adriana Lastra diu que els independentistes "veten" els pressupostos "amb demandes inadmissibles i vostès ho saben" ​(EFE)

El PNB i Podem demanen als independentistes que reconsiderin el vot

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha dit en la seva intervenció que, tard o d'hora, s'haurà de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Esteban ha afegit, però, que els independentistes catalans haurien de fer costat a aquests comptes perquè són bons per a Catalunya. I ho ha justificat amb aquesta reflexió:

"Sense pretendre donar lliçons a ningú, en unes negociacions sempre s'ha d'intentar reconèixer quins són els límits de l'interlocutor en la conjuntura del moment."

"Els catalans i les catalanes volen votar majoritàriament en un referèndum, ho haurien de poder fer. Els dirigents polítics catalans porten patint més d'un any de presó provisional incomprensible. Haurien d'estar en llibertat i sense càrrecs, però en política fa falta tenir alguna cosa més que la raó perquè les coses passin."

 

Aitor Esteban: "En unes negociacions sempre s'ha d'intentar reconèixer quins són els límits de l'interlocutor en la conjuntura del moment" (EFE)


Des d'Units Podem -principals socis dels socialistes- han demanat el vot als independentistes. El portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, ha emplaçat el PDeCAT i ERC a no cometre l'"error històric" de "volar tots els ponts" del diàleg amb la seva decisió de rebutjar els pressupostos i votar amb el PP i Cs, que defensen un "155 permanent a Catalunya". Mena s'ha dirigit als independentistes perquè mantinguin la majoria de la moció de censura i no renunciïn a tenir veu pròpia en el govern d'Espanya i no "tancar portes a les aliances."

El diputat de Podem i dirigent d'Esquerra Unida Alberto Garzón ha fet també una crida als partits independentistes en el mateix sentit:

"Entenc el dolor que poden tenir en aquests moments, entenc però no comparteixo la causa que defensen, però no entenc com tombar els comptes ajuda o enforteix la causa del diàleg pel qual apostem"

Per això, Garzón els ha demanat que reconsideressin la seva posició.

Irene Montero saludant la ministra d'Hisenda. Podem intentant salvar els pressupostos. (EFE)


A la rèplica, la ministra d'Hisenda ha remarcat que ERC i el PDeCAT "recapacitin" i permetin la tramitació dels pressupostos. Ha apel·lat al "sentit comú" i al "seny" per permetre l'aprovació d'uns comptes "bons" per a Catalunya i per a Espanya.

María Jesús Montero ha respost que el seu govern "ha dialogat" i segueix treballant en la possibilitat d'incorporar als pressupostos "qüestions tan importants com el respecte a l'Estatut de Catalunya".

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut