Barcelona

Parlen les víctimes que porten a judici l'exprofessor dels Maristes acusat d'abusos

La declaració de Joaquín Benítez, en llibertat provisional des de fa tres anys, podria implicar la institució dels Maristes

Roger RoviraActualitzat

Aquest dilluns comença el judici contra Joaquín Benítez, l'exprofessor de gimnàstica de l'escola Maristes de les Corts, per al qual es demanen penes de presó de fins a 36 anys. Només quatre denúncies d'abusos sexuals interposades per exalumnes d'aquesta institució tindran resposta de la justícia. TV3 ha pogut parlar amb dues de les víctimes que declaren en el judici.
 

Possible acord entre les parts?

La possibilitat d'un acord previ per evitar el judici contra Joaquín Benitez no està descartat per les víctimes. Aquesta és una possibilitat que es pot donar en qualsevol judici i que implicaria que Benítez no declarés.

 

 

Joaquín Benítez, professor de gimnàstica de Maristes de les Corts durant 26 anys

En llibertat provisional des de fa tres anys, Joaquín Benítez va a judici només per quatre denúncies d'exalumnes de Maristes de les Corts. La resta, tretze denúncies, són casos que no es jutjaran perquè han prescrit.

Les víctimes d'aquests abusos sexuals tenien 13 anys quan van passar els fets. Totes les víctimes parlen d'un professor amable amb els nens i simpàtic entre els alumnes, una manera d'actuar, diuen, que utilitzava per acostar-se als menors.

L'excusa de fer un massatge al seu despatx per tractar lesions esportives era, en molts casos, la manera com es van cometre els abusos, segons relaten les víctimes. Les víctimes que han parlat amb TV3 volen que Benítez sigui empresonat.

 

 

Manu: "Jo fins ara espero que surti com ha de sortir, i que surti condemnat."

 

 

Àlex: "S'ha d'anar a judici i fotre'l a la garjola, parlant en plata."

Manu: "Intentaré oblidar-me que està allà i centrar-me amb el que he d'explicar, el que em va passar, que prou feina és."


Tres anys de l'esclat del presumpte cas de pederàstia més gran que hi ha hagut a Catalunya

També va a judici com a víctima el fill de Manuel Barbero, el pare que va destapar el cas. Fa tres anys, Barbero va posar papers al voltant de l'escola per denunciar el seu cas i buscar altres testimonis que fossin també víctimes.

Això va fer que s'obrís la capsa dels trons i el degoteig de denúncies va ser constant: fins a 43 exalumnes van denunciar abusos sexuals contra una desena de professors, alguns docents, de diverses escoles de Maristes, com el centre del barri de Sants, el de les Corts i el de la Immaculada, a l'Eixample. Manuel Barbero ara ha fundat una associació anomenada Mans Petites, de prevenció i ajuda a nens víctimes d'abusos sexuals.

Manuel Barbero: "La celebració del judici la visc amb molta angoixa. I si jo ho estic vivint així com a pare, crec que al meu fill segurament se li pot multiplicar per deu. Ho visc amb por del sofriment que poden tenir les víctimes havent de declarar sobre aquest tema."


El cas Maristes: un abans i un després en els delictes de pederàstia

L'esclat del cas Maristes va sacsejar la societat. S'evidenciava que els protocols de prevenció d'abusos sexuals a menors havien fallat i es clamava per un canvi en la llei, encara no fet, sobre la prescripció dels delictes sexuals.

El codi penal preveu que la prescripció dels delictes d'aquest tipus comenci a comptar a partir dels 18 anys de la víctima. Ara es planteja que la prescripció compti a partir dels 30 anys de la víctima. Aquesta és la proposta més avançada que, encara, però, no ha estat aprovada.


El cas de Joaquín Benitez i el cas Maristes

Per a les víctimes d'abusos sexuals que porten a judici Joaquín Benítez que han parlat amb TV3, els seus casos evidencien una manera de fer que era permesa per la institució.

En el judici, Maristes és responsable civil subsidiari, és a dir, que haurà de pagar una indemnització econòmica, a través de la seva assegurança, si Joaquín Benitez és condemnat. Les quatre víctimes del judici demanen un valor total d'indemnització de 190.000 euros.

Àlex: "De primer de primària a segon de batxillerat a mi m'han donat classe tres pederastes, tres. Alguna cosa fa pudor. No pot ser que ningú en tants anys no sabés res."

Manu: "No pot ser que en una institució tan gran, amb tant nom, passin aquestes coses durant tants anys."

Manuel Barbero: "Al banc dels acusats no hi seuen tots els que hi haurien de seure."


Les crítiques a Maristes per part de les víctimes i com es defensa la institució

Des que va sorgir el cas, les crítiques han perseguit la institució, que, tot i reconèixer errors, nega haver actuat malament. A la pregunta de si Joaquín Benítez ha de ser condemnat, Maristes respon:

Raimon Novell, coordinador de l'Equip de Protecció a la Infància de Maristes de Catalunya: "Joaquín Benitez haurà de ser condemnat si és culpable, evidentment, i jo no soc jutge ni policia, ni Maristes no són ni jutge ni policia. Nosaltres vam tenir coneixement d'uns fets que podrien ser delictius i els vam denunciar. Si en el passat han passat coses que no havien de passar, ho lamentem. Demanen disculpes, ho assumim. Però no acceptem que nosaltres hem ocultat."

La clau de tot la té Joaquín Benítez. Què dirà? Podria implicar la institució Maristes si diu que van encobrir delictes?

ARXIVAT A:
Pederàstia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut