Un exemple d'embalatge neutre
L'embalatge neutre ja és una realitat en 22 països

Paquets de tabac neutres: què són i per què Sanitat els vol implantar

És la primera mesura legislativa que impulsa el govern espanyol en el marc del nou pla antitabac

El ministeri de Sanitat ha començat els tràmits perquè els paquets de tabac que es venguin a l'Estat siguin neutres, és a dir, amb un embalatge genèric sense logos ni colors. 

L'objectiu és implantar-ho abans que s'acabi l'any i és la primera iniciativa legislativa en aquest àmbit després que divendres passat aprovés el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-27.

L'embalatge neutre ja és una realitat en 22 països i està avalat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). És una mesura eficaç sobretot per evitar que els més joves comencin a fumar, tal com ha explicat la ministra, Mónica García, en un esmorzar informatiu d'Europa Press:

"L'evidència ens diu que és una mesura efectiva i que ajuda que el mateix empaquetat no funcioni com un reclam publicitari en si mateix, fent-lo menys atractiu i contribuint també a prendre la decisió de deixar de fumar."

Per ara, el ministeri ha tret a consulta pública el projecte de reial decret que ha de servir per regular aquesta qüestió i que reforma el reial decret 579/2017 que regula determinats aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i relacionats.

Fins al 23 d'abril s'hi podran fer aportacions i,m després, el ministeri redactarà un decret llei que haurà de ser aprovat al Congrés dels Diputats.


Adequar la normativa davant dels nous productes al mercat

El text argumenta que "la protecció de la salut" requereix una "actualització urgent" de la normativa per adequar-la a "l'oferta més gran d'aquests nous productes relacionats presents al mercat".

També es refereix a la pèrdua de l'efectivitat de les advertències sanitàries mentre es manté l'atractiu de l'envàs o les mancances en la regulació de les cigarretes electròniques sense nicotina i dels productes a base d'herbes per fumar.

La nova norma també afectarà els vapejadors, amb la prohibició dels additius en aquells que continguin nicotina. Es considera una de les principals portes d'entrada dels joves al tabaquisme.

Sanitat amplia així la prohibició dels additius del tabac convencional --vigent des del maig dek 2020-- i el tabac escalfat --des del gener passat--

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
Anar al contingut