Una dona fuma en una terrassa d'un bar de la Corunya
Ampliar els espais sense fum permet reduir el nombre de fumadors i també el consum diari dels que encara fumen

El pla antitabac del govern espanyol tira endavant, però amb mesures poc concretes

El document preveu ampliar les zones sense fum i limitar l'accés dels joves al tabac, però sense concretar mesures com la prohibició de fumar a terrasses o a l'interior dels cotxes

RedaccióActualitzat

Llum verda al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027, que aquest divendres s'ha presentat en el Consell Interterritorial de Salut. És el document que ha de servir de marc per limitar el tabaquisme.

El pla ha tirat endavant finalment amb el suport de les comunitats governades pel PP, que inicialment s'havien oposat al pla. A canvi, han aconseguit que els diners que es treguin amb l'augment dels impostos al tabac es destinin a Sanitat i a reduir l'avast de la prohibició de fumar en espais públics.

Així el pla del Ministeri de Sanitat, que es vol que sigui la base d'una futura llei estatal, queda de moment en un seguit de mesures genèriques i poc concretes.

La ministra Mónica García ha celebrat el pla com una realitat que situa Espanya com a "avantguarda en la lluita contra el tabaquisme".


Què diu el pla?

És un document que s'ha tancat aquest dijous, després de la incorporació d'esmenes de les comunitats autònomes, amb mesures sobre el paquet o l'ampliació d'espais sense fum. De fet, es podria llegir més aviat com una declaració d'intencions.

Algunes de les mesures que inclou el document són l'ampliació dels espais on no es pot fumar, sense detallar llocs concrets; l'augment del preu del paquet de tabac; o prohibir vapejadors d'un sol ús, entre d'altres.

El redactat, força ambigu, proposa prohibir fumar en "determinats ambients comunitaris i socials a l'aire lliure", però el definitiu ha eliminat aquesta referència als espais exteriors.

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha qualificat el document com una primera pedra per a una futura legislació antitabac. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha dit que el pla s'haurà de traduir en lleis que ja concretaran, tant en l'àmbit estatal com en el de les comunitats autònomes.

"Volem ampliar els espais sense fum, que siguin espais lliures de contaminació nicotínica, com s'ha demostrat que hi ha, per exemple, en terrasses."

García ha explicat que recuperen un pla "bastant ambiciós", que ha estat "tancat en un calaix durant 14 anys" per pressions diverses, entre les quals, les del sector de l'hostaleria, i que vol evitar que les noves generacions desenvolupin aquesta addicció i també donar suport als fumadors que ho volen deixar.

"Va en consonància amb mesures que ja estan en vigor en algunes comunitats, com la prohibició de fumar en platges o universitats."

Sobre si es preveuen ajudes, sobretot per a bars i restaurants, la ministra ha negat que siguin necessàries i ha dit que l'experiència mostra que la gent no ha deixat d'anar a bars, restaurants o platges pel fet que no s'hi pugui fumar.

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, García ha qüestionat la necessitat que les empreses tabaqueres o de restauració hagin de participar del pla: "Correspon als governs i institucions involucrades en la protecció de la salut".

Escolta aquí l'entrevista sencera a la ministra de Sanitat, Mónica García, a Catalunya Ràdio:


No es prohibeix fumar a cotxes privats

El document preveu ampliar les zones sense fum i limitar l'accés dels joves al tabac, però sense concretar mesures com la prohibició de fumar a terrasses o altres llocs a l'interior --els decidirà la futura llei--.

No contempla, per tant, la prohibició de fumar a espais privats, com ara els cotxes particulars, el punt del redactat inicial que havia aixecat més controvèrsia.

El redactat definitiu sí que marca la prohibició en "determinats espais d'ús públic o col·lectiu, en especial aquells amb presència de menors." L'objectiu, per la ministra de Salut, és protegir el dret a respirar: "Menys fum, menys malalties relacionades amb el tabaquisme".

El pla també inclou la prohibició dels dispositius d'un sol ús relacionats amb el tabac, a més d'equiparar els cigarrets electrònics al tabac, una fiscalitat més alta que reverteixi en polítiques de salut i més control publicitari.

La Unió Europea s


Un 94% d'esmenes acceptades, segons Sanitat

Segons el Ministeri de Sanitat, s'han acceptat el 94% de les 180 esmenes proposades per les comunitats, però malgrat això, la majoria de les governades pel PP no hi han donat el vistiplau.

Només s'hi han posicionat a favor Catalunya, les Canàries, el País Basc, Navarra i Astúries, i el ministeri ha dit que l'aprovarà igualment i que les autonomies s'hi podran afegir després si volen.

Madrid, Castella i Lleó, Extremadura, Aragó, País Valencià, Balears, Cantàbria i Múrcia, governades pel PP, i també Castella-la Manxa, pel PSOE, s'han mostrat en desacord amb el procediment.

La ministra de Salut els ha advertit que "no és un pla del ministeri, sinó que l'autoria és de les comunitats autònomes", i que les restriccions les ha de desenvolupar el poder legislatiu. Algunes comunitats, com Catalunya, ja tenen les seves pròpies regulacions pel que fa als espais.

Per això, García els recorda: "Com a ministeri, hem de donar seguretat jurídica a totes les regulacions, i hem de procurar que hi hagi equitat en matèria de salut, visquis on visquis".

Reclamen més temps i una memòria econòmica

Aquestes comunitats s'han queixat que han tingut poc temps, hi han trobat a faltar una memòria econòmica i han qüestionat que la comissió de salut pública que ho ha gestionat pogués fer-ho.

Aragó, Madrid i Extremadura, a més, han dit que no estan d'acord que es prohibeixi fumar a més espais, i han reclamat que es canviï per recomanacions i incentius fiscals.

Alguna comunitat també ha proposat que els vapejadors siguin considerats eines per deixar de fumar, cosa que el director general de Salut Pública, Pedro Gullón, ha dit que sembla dictat "directament per Philip Morris":

"El que volen és colar-nos un gol i que es segueixin venent a tot arreu, i això no passarà."


Les "excuses" del PP segons el secretari d'estat

Per la seva banda, el secretari d'estat de Sanitat, Javier Padilla, ha reclamat al PP que "s'incorpori al segle XXI" i ha repassat "les excuses" d'aquest partit per no donar suport al Pla Integral.

Ho ha fet a X/Twitter penjant la portada d'una revista de la indústria del tabac dels anys 90 protagonitzada per Mariano Rajoy quan era ministre i destacant que va dir "fumar és una virtut":

Entre altres argumentacions, Padilla afirma que fa anys que es treballa en aquest pla, que aquest tipus de documents mai s'acompanyen de memòria econòmica i que les recomanacions i la voluntarietat en els espais comuns "ja s'han provat i no funcionen".

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut