La Declaració de Barcelona s'ha presentat al plenari de la Conferència de la Dècada de l'Oceà, aquest divendres a Barcelona

Pal·liar l'enorme desconeixement sobre els oceans per protegir-los: la Declaració de Barcelona

Els 1.500 experts que s'han trobat a la Conferència de la Dècada de l'Oceà han fixat els objectius per compaginar la protecció dels oceans amb la seva explotació econòmica

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Han estat tres dies intensos per a les més de 1.500 persones que s'han trobat a Barcelona en la Conferència de la Dècada de l'Oceà, celebrada des de dimecres fins a aquest divendres.

El resultat ha estat la Declaració de Barcelona, un document que reclama que s'ajuntin esforços a escala planetària per definir com s'han de gestionar els oceans en el futur.

També augmentar les inversions en ciència marítima per dissenyar les polítiques globals que s'hi apliquen i per garantir la sostenibilitat de les activitats humanes als oceans.

Una tercera reclamació general demana que s'aprofitin totes les oportunitats per visibilitzar i difondre les conclusions que vagin sortint de la feina dels participants en la Dècada.


"La ciència que necessitem per a l'oceà que volem"

La intenció d'aquesta iniciativa és pal·liar el gran desconeixement científic que hi ha encara sobre els oceans, que es resumeix en el lema de la trobada: "Oferir la ciència que necessitem per a l'oceà que volem".

L'objectiu és augmentar el coneixement sobre l'impacte del canvi climàtic en els mars, i poder protegir-los de manera més eficient i que alhora se'n pugui continuar extraient recursos.

En aquest sentit, es vol esbrinar com es pot fer que la pesca i l'explotació d'altres recursos marins puguin continuar alimentant milers de milions de persones, i per això cal aplicar millor el treball científic a la gestió pesquera, per preservar l'equilibri i la biodiversitat de la vida marina a tot arreu.

La Declaració exigeix als països més rics prou finançament per poder fer tota aquesta feina científica i poder després aplicar i posar en pràctica les conclusions que en surtin.

Assistents a la sessió de clausura de la Conferència de la Dècada de l'Oceà, aquest divendres a Barcelona

Primera trobada presencial de la Dècada de l'Oceà

Des que fa tres anys es va posar en marxa aquesta iniciativa de l'ONU i de la Unesco, aquesta és la primera vegada que s'han trobat presencialment els que hi treballen.

Són científics marins, representants de governs, membres d'ONG i també d'organitzacions internacionals, i milers més ho han seguit de forma virtual.

La Declaració de Barcelona constata que aquesta Dècada, que va començar el 2021 i s'acabarà l'any 2030, és la iniciativa centrada en els mars i oceans més important que s'ha fet mai.

També assegura que ja ha impulsat més de 50 programes científics d'abast planetari que analitzen les problemàtiques incloses en els deu eixos temàtics en què està organitzat el projecte.

Al juny hi haurà una altra reunió a Costa Rica, i l'any que ve se celebrarà a Niça, a França, la Conferència de l'Oceà Unit de l'ONU, en què es culminarà la feina feta ara a Barcelona.

Entrada d'una de les sales temàtiques de la Conferència de la Dècada de l'Oceà, aquest divendres a Barcelona

Compaginar la protecció i l'explotació econòmica

Els projectes científics impulsats per la Dècada busquen, per exemple, entendre millor els ecosistemes de les profunditats marines i esbrinar com els afecta el canvi climàtic.

També estudiar i promoure projectes econòmics dels quals es beneficiïn les comunitats locals i que alhora siguin sostenibles i resilients, per protegir l'equilibri ambiental.

Altres línies de recerca volen accelerar les inversions en ciències oceàniques i promoure la investigació de com ens relacionem els humans amb mars i oceans.

En aquest sentit, la intenció final és canviar la visió que tenim dels oceans tot compartint tota la informació generada en una gran xarxa global de coneixement i monitorització.

Pòsters de projectes científics relacionats amb el mar exposats a la Conferència de la Dècada de l'Oceà, aquest divendres a Barcelona

Calen més dades sobre els oceans per conèixer-los

La Declaració destaca que a Barcelona s'han discutit i identificat quines són les infraestructures prioritàries per poder obtenir la informació necessària dels oceans per fer les recerques.

També que s'ha treballat en com aplicar aquestes prioritats als contextos locals i estatals arreu del planeta, principalment en els països més pobres i amb menys tradició científica.

Durant els tres dies, els participants han treballat agrupats en sales dedicades a àmbits geogràfics o temàtics, i també han exposat les seves recerques en pòsters que les detallaven.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut