Un edifici ensorrat a Khan Yunis aquest divendres per un atac aeri israelià (Reuters/Mohammed Salem)

Nova incursió de l'exèrcit israelià a Gaza per destruir centres operatius de Hamas

El ministre de Sanitat palestí fa pública la llista amb els noms dels 7.000 palestins morts en aquest conflicte, la majoria dones i infants

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'exèrcit israelià ha fet una nova incursió aèria i terrestre a Gaza aquesta matinada per preparar el terreny per a la gran ofensiva anunciada després de l'atac terrorista massiu de Hamas en territori israelià del 7 d'octubre passat. Un atac que va comportar una declaració formal de guerra d'Israel contra Hamas.

L'atac l'ha anunciat el Ministeri de Defensa en un comunicat i tenia com a objectiu destruir míssils antitanc, centres de comandament i control i unitats operatives de Hamas.

"Forces d'infanteria i blindats, acompanyats per drons i helicòpters armats, han atacat el centre de la Franja de Gaza. Han atacat desenes d'objectius terroristes, incloses posicions de llançament de míssils antitanc i casernes generals d'operacions."


Segons el mateix comunicat, els soldats, que han entrat 1 km endins al nord de Gaza, "han abandonat la zona en acabar la missió" sense que hi hagués cap víctima entre les forces israelianes. No han dit quantes n'hi ha hagut entre els combatents de Hamas o els ciutadans palestins que, un cop més, han quedat al mig i han estat víctimes dels bombardejos israelians.

 

L'ofensiva s'ha produït 24 hores després de la incursió israeliana més gran feta al nord de la Franja de Gaza, amb tancs i infanteria, també per destruir infraestructures i míssils antitancs de Hamas amb un mateix objectiu, segons l'exèrcit israelià: minar les posicions dels islamistes i aplanar el terreny a la gran ofensiva terrestre, aèria i marítima que encara ha d'arribar.


L'ONU demana aturar els crims de guerra a Gaza

L'ONU ha advertit de nou que no hi ha cap lloc segur per a la població a la Franja. I és que fa vint dies que Israel no deixa de bombardejar Gaza, on hi ha atrapades més d'un milió de persones, a qui s'ha forçat a desplaçar-se cap al sud, en un èxode gairebé impossible.

L'oficina de drets humans de Nacions Unides ha demanat que s'aturin els càstigs col·lectius a la població de la Franja, que qualifica com a crims de guerra.

Aquest divendres, la Creu Roja ha pogut entrar a Gaza deu metges especialitzats en ferides de guerra i un comboi humanitari de deu camions, una ajuda insuficient però que permetrà millorar almenys una mica la situació dins dels hospitals de la Franja.

És el primer equip mèdic de la Creu Roja que aconsegueix entrar a la Franja des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamas. 
 

Funeral de dos palestins morts a Gaza aquest divendres (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

La majoria de palestins morts són dones i infants

Fins a 7.000 palestins ja haurien mort des de l'inici d'aquest conflicte entre Hamas i Israel, segons el Ministeri de Sanitat palestí, que aquest divendres ha fet pública la llista amb els noms de totes les víctimes identificades, entre les quals hi ha 2.913 infants, 1.709 dones i gairebé 400 ancians.

La llista no inclou les persones que han estat enterrades sense ser identificades.

 

També hi hauria 19.000 persones ferides a Gaza des de l'inici del conflicte i més de 1.500 de desaparegudes sota la runa dels edificis ensorrats pels atacs aeris israelians, la meitat de les quals menors d'edat, segons les mateixes fonts.

A l'UCI de l'hospital de Khan Yunis ja no hi queda cap llit lliure (Reuters)

El govern de Netanyahu, per la seva banda, xifra en 1.400 el nombre d'israelians morts pels atacs terroristes de Hamas i en 200 el nombre d'ostatges que estarien en mans dels islamistes, entre els quals diversos infants i gent gran.

Aquesta nit també hi ha hagut un atac de l'exèrcit dels Estats Units a l'est de Síria com a represàlia per l'atac a les seves bases.

I almenys sis persones han resultat ferides aquest divendres a Taba, una ciutat egípcia fronterera amb Israel, per l'impacte d'un coet en una instal·lació mèdica.

L'hospital de Khan Yunis ja només admet casos quirúrgics crítics

A Gaza, els metges de l'hospital de Khan Yunis han explicat, aquest divendres, que ja només poden acceptar casos crítics que necessitin cirurgia. No hi ha cap llit lliure en tot l'hospital, tampoc a les unitats de cures intensives, que està plena de víctimes d'aquesta guerra.

Un infant a l'UCI de l'hospital de Khan Yunis, on només accepten casos crítics que necessiten cirurgia (Reuters)

Amb tots els hospitals sense combustible per alimentar els seus generadors, els metges han advertit que els equips crítics, com les incubadores per a nadons, corren el risc d'aturar-se. Els hospitals estan desbordats, sense medicaments ni combustible a causa del bloqueig d'Israel, i ja no admeten pacients amb malalties internes, cròniques o cardíaques.

L'Organització Mundial de la Salut ha confirmat que un terç dels hospitals de Gaza no funcionen.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGazaGuerra Hamas-Israel
Anar al contingut