Els habitants de Seül reten homenatge a les víctimes de l'allau humana (Reuters/ Kim Hong-ji)
Els habitants de Seül reten homenatge a les víctimes de l'allau humana (Reuters/ Kim Hong-ji)
Seül

"No puc contenir la meva tristesa": Corea del Sud plora les víctimes de l'allau humana

Dol nacional al país pels morts i ferits en la tràgica estampida per Halloween al barri d'Itaewon, a Seül

RedaccióActualitzat

Dol nacional a Corea del Sud per la mort fins ara de 154 persones en una estampida humana durant una celebració multitudinària de Halloween, la primera postpandèmia, en un barri del districte comercial i d'oci de la capital. Als hospitals de Seül hi ha més d'un centenar de ferits de diversa gravetat ingressats.

El país està en xoc. La majoria de víctimes i ferits són adolescents i joves que gaudien del primer dia de festa després de mesos de restriccions per la covid.

Entre les víctimes mortals hi ha 26 ciutadans estrangers.

Encara no se sap per què centenars de persones van coincidir en un estret i inclinat carreró al costat de l'hotel Hamilton. I tampoc és clar què va fer que algunes caiguessin a terra i la resta els passés per sobre fins a formar una muntanya de cossos.

El petit carrer on van quedar atrapades centenars de persones dissabte a la nit
El petit carrer on van quedar atrapades centenars de persones dissabte a la nit (EFE/Jeon Heon-Kyun)

Els testimonis de la tragèdia detallen que la nit de dissabte hi havia desenes de milers de persones als carrers del barri. Itaewon és un barri multicultural del centre de Seül, conegut per la celebració anual de Halloween. La situació aquest dissabte era caòtica, diuen, amb els carrers molt més concorreguts del que és habitual. Les autoritats de la ciutat diuen que s'hi van aplegar més de 100.000 persones.

Quan va començar a córrer el rumor que hi havia persones ferides i altres en aturada cardiorespiratòria, expliquen que "la gent no sabia cap a on anar ni què fer", "Va arribar la policia i van començar a treure gent. I molta gent va fer exercicis de reanimació a persones que estaven estirades a terra".

Les mostres de dolor es succeeixen al lloc on van morir dissabte més de 150 persones
Les mostres de dolor se succeeixen al lloc on van morir dissabte més de 150 persones (Reuters/ Kim Hong-ji)

Els funcionaris d'emergències i els metges que van atendre morts i ferits han explicat que la majoria de víctimes van morir d'aturada cardiorespiratòria com a resultat de patir asfixia per la pressió d'estar atrapats sota altres cossos.

Madane, una noia que era dissabte al barri amb un grup d'amics, relata la situació que van viure: "Tothom estava embogint... 'Hi ha hagut una explosió? És una bomba?'... D'altres deien que hi havia algú famós i que va ser això el que va provocar l'estampida".

Ella i els seus amics van poder refugiar-se en un restaurant fins que van poder sortir d'Itaewon. Les estacions de metro van estar tancades durant hores a causa de la situació d'emergència i perquè ningú més s'acostés al barri.

Als carrers del barri d'Itaewon es celebrava Halloween després d'anys de no poder-ho fer per la Covid
Als carrers del barri d'Itaewon se celebrava Halloween després d'anys de no poder-se fer per la covid (EFE/Jeon Heon-Kyun)

Mentre la policia investiga les causes de l'estampida, se succeeixen les mostres de condol al davant del carreró on van quedar atrapades centenars de persones.

Què va provocar la tragèdia?

El president del país, Yoon Suk-yeol, ha decretat dol nacional i ha promès una investigació en profunditat sobre la causa de la tragèdia per impedir que mai més es torni a repetir. El districte de Yongsan ha estat declarat d'emergència especial:

"Com a president, responsable de la vida i la seguretat del poble, em sento consternat, no puc contenir la meva tristesa."

Han començat a sortir veus que denuncien que hi havia pocs policies al barri per controlar tants milers de persones que estaven de celebració. Expliquen que el cap de setmana anterior es va prohibir la circulació de vehicles a la zona per fer-hi un festival cultural. En canvi, aquest dissabte no es van prendre mesures excepcionals, tot i que estava previst que la celebració de Halloween als carrers d'Itaewon fos multitudinària.

Apunten que si hi hagués hagut més policies regulant el pas dels vianants, s'hauria evitat una tragèdia d'aquestes dimensions.

Els testimonis descriuen moments de caos i horror i denuncien que no hi havia personal de seguretat
Els testimonis descriuen moments de caos i horror i denuncien que no hi havia personal de seguretat (Reuters)

El president Yoon ha donat instruccions al Ministeri de l'Interior i Seguretat perquè revisin d'urgència tots els grans esdeveniments que està previst que es facin al país en els mesos vinents per ajustar-ne els operatius de seguretat assignats.

L'estampida d'aquest dissabte a Itaewon és l'incident més mortífer que viu Seül des de l'ensorrament dels grans magatzems Sampoong el 1995. Un ensorrament que va matar 502 persones i en va ferir prop d'un miler.

Els ciutadans de Seül, commocionats per la mort de 154 persones en una allau humana a Itaewon
Els ciutadans de Seül, commocionats per la mort de 154 persones en una allau humana a Itaewon (EFE/Jeon Heon-Kyun)

 

 

ARXIVAT A:
Corea del Sud
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut