Catalunya

Més d'un milió de nens i joves tornen a classe

El curs escolar ha començat aquest dilluns per a més d'un milió de nens i joves, segons dades del Departament d'Educació. Enguany, hi ha uns 34.200 alumnes més que l'any passat i també un increment de professors, uns 2.000 més als centres públics. En l'etapa d'educació infantil i primària, s'han matriculat més de 735.000 alumnes, mentre que cursen ensenyaments secundaris uns 398.000 joves. Una de les novetats que marca aquest curs és la tramitació al Parlament de la primera llei d'educació de Catalunya.

Actualitzat

Amb més o menys ganes, prop d'1.200.000 alumnes d'educació infantil, primària i secundària han arrencat el curs escolar a Catalunya. Com ha passat els últims anys, ha augmentat el nombre d'estudiants, en concret n'hi ha 34.000 més que l'any passat, la majoria als centres públics.

L'única etapa on no creix el nombre d'alumnes és a la de batxillerat. Sí que augmenta, però, el nombre d'estudiants que cursen formació professional. S'hi han matriculat gairebé 88.000 alumnes. A més a més, també creix el nombre de matriculats als centres públics, que ho fa un 63% respecte al curs anterior. També augmenta el nombre de professors: n'hi haurà 2.000 més, però també hi ha més barracons que mai: 940. El curs arrenca també amb 65 nous centres, la rehabilitació de 43 més i la millora de 600 més.

Vagin en barracons o en instal·lacions definitives, avui, per a molts alumnes, era un dia especial després de tres mesos de vacances. Enguany el curs està marcat per la tramitació de la llei d'educació i comença amb importants novetats. Una d'aquestes són els polèmics espais de benvinguda educativa que funcionen per primera vegada a Vic i a Reus, a partir de l'octubre.

Pel que fa a les escoles i els instituts de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, només hi ha hagut una incidència al CEIP Carles III de Sant Carles de la Ràpita, on P4 i P5 no han pogut començar les classes perquè els han entrat a robar aquesta nit. Les altres escoles, segons el Departament d'Educació, han començat sense cap problema. En localitats com Altafulla avui era un dia més especial, perquè a banda de començar el curs estrenen instituts de secundària. En total, uns 40.000 alumnes tarragonins han començat secundària i 80.000, infantil i primària.

Els alumnes de Pacs del Penedès han reclamat en un acte reivindicatiu que els construeixin una escola nova. Segons els pares, el nou CEIP havia d'haver entrat en funcionament aquest curs, però, tot i que disposa de terrenys i llicència, el govern encara no n'ha aprovat el projecte. A Parets del Vallès, al Vallès Occidental, els alumnes de l'escola Pompeu Fabra no han anat a classe com a protesta per l'estat degradat del centre. L'acció rep el suport de la direcció de l'escola, que reconeix que el col·legi és vell i que són necessàries les millores que han promès tant l'Ajuntament com la Generalitat. A Vallirana, al Baix Llobregat, s'ha viscut aun cas força excepcional, ja que els alumnes de P3, P4 i P5 de la futura escola Campderrós han hagut de començar el curs en un saló de banquets d'un restaurant del municipi, ja que el nou centre encara no està acabat.

A Girona, les obres de l'AVE que es fan al centre provoquen talls de carrers i canvis circulatoris des de fa gairebé un mes. Però justament avui, amb l'inici del curs escolar, és quan s'esperaven més problemes. Molta espectació, però al final cap enrenou. En canvi, on sí que n'hi ha hagut ha estat a Santa Coloma de Farners per les protestes d'alguns pares que reclamen el transport escolar gratuït. Els pares afectats han anunciat que es manifestaran cada dia per demanar que es restitueixi.

A les comarques de Lleida han iniciat el curs escolar uns 62.000 alumnes, prop de 1.500 dels quals són nous, molts d'ells immigrants. L'increment d'escolars ha comportat que s'obrin quatre escoles noves. Totes han començat les classes en seus provisionals, en mòduls prefabricats o, com és el cas d'una escola de Mollerussa, en un antic hotel reformat. El sindicat USTEC-STEs ho critica i també denuncia que falten professors, sobretot a les comarques de muntanya.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut