Macron demana a Xi Jinping que porti Rússia a les negociacions per la pau a Ucraïna

La trobada a Pequín arriba enmig d'una escalada de tensió militar entre la Xina i els Estats Units

Actualitzat

El president francès, Emmanuel Macron, ja ho va intentar abans de l'atac a Ucraïna. Quan es va reunir amb Putin per rebaixar la tensió, però no ho va aconseguir.

Aquest dijous, acompanyat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha reunit amb el president xinès, Xi Jinping, a qui ha demanat "fer entrar en raó a Rússia" perquè torni a la taula de negociacions i aturar la guerra a Ucraïna.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha acompanyat Macron a Pequín (Ng Han Guan/ Reuters)

Des de l'inici de les hostilitats, Putin ha reforçat l'aliança amb el líder xinès. És precisament aquesta relació el que vol aprofitar la visita europea a l'Extrem Orient. És a dir, que la Xina usi la seva influència sobre Moscou per aturar la guerra a Ucraïna.


"Podem comptar amb vosaltres"

En la roda de premsa posterior a la reunió que s'ha allargat una hora i mitja, Macron s'ha dirigit a Xi Jinping: "Sé que podem comptar amb vosaltres (...) per fer entrar en raó a Rússia i per retornar tothom a la taula de negociacions."

Xi Jinping s'ha expressat amb cautela: "Com a nacions que tenim una tradició d'independència i autonomia, som capaces i responsables d'anar més enllà de les diferències i els obstacles".

Xi, Macron i Von der Leyen a Pequin(Ludovic Marin/Reuters)

I poc després, fons diplomàtiques franceses han posat esperança a la reunió: "El president (Macron) i Xi han acordat 'treballar de valent' per accelerar el final de la guerra i aconseguir que s'obri una negociació amb ple respecte del dret internacional".
 

Futura reunió entre Xi i Zelensky

Amb la visita del màxim representant de l'Estat francès i la presidenta de la Comissió Europea, els europeus volen posar el pes de les seves relacions amb la Xina, com a element de pressió per fer entendre a Pequín que posar-se al costat de Rússia, va en contra dels seus interessos. Aliar-se amb Rússia és distanciar-se de la Unió Europea, el seu principal soci comercial.  

Ursula von der Leyen també s'ha dirigit a la premsa i ha assegurat que Xi té la voluntat de reunir-se amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski "quan sigui el moment apropiat".

Von der Leyen també ha explicat que durant la reunió s'ha parlat sobre Taiwan, l'illa que Pequín ambiciona i tensa la relació amb els Estats Units. "Tots estem d'acord que l'estabilitat a l'Estret de Taiwan és vital. Qualsevol canvi unilateral i per la força de l'statu quo és inacceptable"

 

Nou acord Airbus

Macron ha viatjat acompanyat, també, d'una extensa delegació empresarial de cinquanta persones per rellançar la relació comercial amb la Xina, ara que el país asiàtic ja ha aixecat les restriccions per Covid. De fet, l'empresa Airbus, que també hi és, va signar aquesta setmana els acords per obrir una nova línia de muntatge a la Xina, duplicant la seva capacitat.

A principis d'any, la Xina va proposar un pla de pau de dotze punts per aturar la guerra d'Ucraïna. El pla va ser rebutjat per gran part d'occident perquè la Xina no va voler condemnar Rússia. En aquell moment, el pla de pau tampoc va arribar a port perquè els Estats Units i l'OTAN van acusar la Xina de voler enviar armes a Rússia, però Pequín ho va negar.

 

Tensió Xina-EUA

Que hagin parlat de Taiwan a la reunió no és casual. Les tensions entre la Xina i els Estats Units han tornat a escalar per la visita de la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, els Estats Units, que es va reunir amb el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, com explica aquesta crònica del Telenotícies migdia:

I, gairebé al mateix temps, per la visita a l'illa de la disputa del president del Comitè d'Afers Exteriors del Congrés dels Estats Units, Michael McCaul, amb una delegació congressistes demòcrates i conservadors. 

El viceministre d'Afers Exteriors de Taiwan, Alexander Tah-ray Yui, dona la mà a Michael McCaul (Reuters)

En baixar de l'avió, avui, McCaul ha dit: "Estar aquí és enviar el missatge que els Estats Units recolza Taiwan, que enfortirem Taiwan i que volem que s'ho pensin dues vegades abans d'envair Taiwan".

La visita a Taiwan encén encara més les relacions entre els dos països.  Aquest dimecres, la Xina ja va enviar més patrulles a l'estret de Taiwan, que separa l'illa de la República Popular de la Xina.

La situació recorda molt a la que es va viure l'agost passat quan l'aleshores presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, va visitar l'illa. En aquell moment Xina va suspendre el diàleg amb el país americà i va iniciar maniobres unes maniobres militars inèdites, almenys en la darrera dècada.

La trobada ha propiciat un moment d'unitat política als Estats Units. La confrontació econòmica, tecnològica i militar amb la Xina és de les poques coses que uneix demòcrates i republicans.

 

 

 

ARXIVAT A:
XinaEstats UnitsUnió EuropeaFrançaEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut