Xi Jinping i Putin se saluden aquest dilluns al Kremlin (EFE)
Xi Jinping i Putin se saluden aquest dilluns al Kremlin (EFE)

Floretes i elogis entre Putin i Xi, que aterra a Moscou per representar el paper de mediador

La del líder xinès és la primera visita internacional que rep Putin des de l'ordre de detenció emesa pel Tribunal Penal Internacional

Redacció / AgènciesActualitzat

Primera visita a Rússia del líder xinès, Xi Jinping, des que va començar la invasió d'Ucraïna. Xi i Putin han escenificat aquest dilluns el front comú contra Occident en un moment en què la Xina és l'aliat internacional més important que té Rússia.

Xi Jinping és la primera visita d'un cap d'estat que rep el president rus des que, fa tres dies, el Tribunal Penal Internacional va emetre una ordre internacional de detenció contra ell. De fet, Pequín ha criticat una "doble vara de mesurar" en l'ordre d'arrest del TPI.

Precisament aquest dilluns, el Comitè d'Investigació Rus ha obert un cas contra els fiscals i jutges del tribunal que acusen Putin de crims de guerra.

Després d'una trobada més aviat de formalitat aquest dilluns, Putin i Xi encetaran les negociacions més importants aquest dimarts en un dinar de feina.

És quan es preveu que el president rus exposi a Xi quina és la situació a Ucraïna. També parlaran sobre el pla de pau xinès per a Ucraïna, que Putin assegura que ha estudiat amb detall.

Xi i Putin conversen asseguts en la primera jornada del viatge del president xinès a Rússia
Xi i Putin conversen asseguts en la primera jornada del viatge del president xinès a Rússia (EFE)

Xi vol reforçar-se com a mediador; Rússia no en té prou

Amb aquest viatge a Moscou, Xi vol escenificar el paper com a mediador un mes després de presentar el pla de pau de 12 punts a Ucraïna. La proposta xinesa és la proposta de mediació més important des del fracàs de les converses de pau a Turquia, la primavera del 2022.

El paper de mediador del president xinès arriba avalat per l'èxit diplomàtic del restabliment de relacions entre l'Aràbia Saudita i l'Iran la setmana passada. Però el conflicte entre Rússia i Ucraïna suposa un repte majúscul.

Des que Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna el febrer de l'any passat, la Xina no l'ha condemnat en cap moment. Però Moscou no en té prou i vol més implicació de Pequín.

Fins ara Pequín s'ha limitat a proveir Rússia amb material considerat "suport no letal", com ara components de radars de defensa o assistència per satèl·lit.

Però Moscou voldria que la Xina anés més enllà i també aportés artilleria i munició. De moment això sembla difícil que pugui passar.

Matrioixques de Xi Jinping i Putin, en una botiga de Moscou aquest dilluns
Matrioixques de Xi Jinping i Putin en una botiga de Moscou aquest dilluns (EFE / Yuri Kochetkov)

Putin i Xi es tiren floretes

Entre encaixades de mans, elogis mutus i un sopar de sopa d'esturió i cérvol rostit, els dos líders han mostrat molt bona sintonia en la trobada a Moscou.

Tot i que la Xina ha volgut mantenir una posició equidistant, defensant tant la integritat territorial d'Ucraïna com tenir en compte les preocupacions de seguretat de Rússia, Xi i Putin s'han llançat diverses floretes l'un a l'altre.

Xi s'ha mostrat "molt complagut" amb la invitació del Kremlin, en la primera visita internacional que fa després de la reelecció com a president xinès. Xi s'ha referit a Putin com a "estimat amic" i ha subratllat que la Xina "valora molt" les relacions amb Rússia.

El president xinès ha destacat que, amb el lideratge de Putin, Rússia ha aconseguit "fites significatives" i s'ha mostrat convençut que, en les eleccions de l'any vinent, "el poble rus li donarà suport".

Per la seva banda, Putin ha defensat que Moscou i Pequín tenen "moltes tasques i objectius conjunts", i ha valorat "la gran atenció que atorga Xi" al desenvolupament de les relacions entre els dos països.

Pel president rus, la Xina sempre adopta una posició "justa i equilibrada davant dels problemes internacionals més urgents".

"Estic segur que, sota el seu lideratge, la Xina farà més passos en el seu desenvolupament i aconseguirà els objectius que s'ha fixat", ha dit Putin.

 

ARXIVAT A:
XinaVladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut