L'origen del cas Tsunami: una investigació secreta que va començar el 2017

TV3 ha tingut accés a l'inici del procés judicial contra Tsunami Democràtic, l'origen de la investigació del jutge Manuel García-Castellón que els implicats en el cas consideren una causa general contra l'independentisme

El cas Tsunami i d'altres de relacionats, com el dels CDR del cas Judes, s'inicien a l'Audiència Nacional a partir d'una investigació mare, anterior i secreta, que mai s'ha fet pública del tot.

De manera oficial, és a dir, que en tinguin coneixement les parts, la investigació de l'Audiència Nacional s'inicia a mitjans d'octubre del 2019. Aleshores ja qualificada per un delicte de terrorisme, l'arrencava en secret el jutge Manuel García-Castellón.

En aquests documents als quals ha tingut accés TV3, la Guàrdia Civil posa el seu punt de mira en mobilitzacions socials ciutadanes contra la sentència del procés. D'una banda, s'assenyala Tsunami Democràtic, que feia tres dies havia fet la protesta a l'aeroport del Prat, i també Pícnic per la República, que va fer concentracions a l'estació de Sants i davant de la Sagrada Família.

Imatge d'arxiu del web de Tsunami Democràtic (ACN/Lluís Sibils)

Aleshores, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, deia als mitjans "que els serveis d'intel·ligència i d'informació de l'Estat" acabarien sabent qui hi havia "darrere de Tsunami" i d'altres protestes. Poc després, per impedir aquestes mobilitzacions la Guàrdia Civil bloquejava l'accés a les webs i l'aplicació de Tsunami, una mesura ordenada ja pel magistrat Manuel García-Castellón.

 
 

L'arquitectura jurídica del cas Tsunami, una causa secreta inicial del 2017

Les defenses del cas Tsunami atribueixen al jutge García-Castellón diverses maniobres per dificultar l'encaix del procediment en la llei d'amnistia. Aquestes, però, no serien les úniques maniobres del jutge.

Les defenses dels implicats en Tsunami li atribueixen estar al darrere d'una causa general contra l'independentisme que s'inicia ja el 2017 --la coneguda com a diligències prèvies DP 104/2017--. D'aquí en sortirien diverses investigacions, algunes encara parcialment secretes, la causa contra els CDR del cas Judes el 2018 --la DP 99/2018--, i més tard la de Tsunami --la diligència DP 85/2019--.

Ara investigats de Tsunami demanen accedir a la peça anterior per veure l'origen del cas, una investigació contra Tsunami en què hi ha inclosos el president Puigdemont i Marta Rovira i que les defenses titllen de prospectiva, és a dir, intencionada.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàTsunami Democràtic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut