Acte central de Tsunami Democràtica a la plaça de la Universitat (Reuters-Enrique Calvo)

El Tsunami Democràtic s'estén amb més de 400 actes a Catalunya

La plataforma en un comunicat qualifica d'èxit la jornada i conclou que "mentre no hi hagi diàleg, continuarà la inestabilitat"

Actualitzat

Sota el lema "9N, fem-los reflexionar" el moviment Tsunami Democràtic ha celebrat més de 400 actes a tot Catalunya. S'han programat actes musicals, lúdics, festius i reivindicatius arreu del territori. Es difícil saber quantes persones s'han mobilitzat en aquesta jornada de reflexió, però només l'acte central convocat a Barcelona ha aplegat 7.000 persones segons xifres de la Guàrdia Urbana.

Uns actes en la jornada de reflexió de les elecions generals d'aquest diumenge, que la Junta Electoral Central no ha prohibit, després del recurs presentat pel PP. La Junta sí que ha demanat al govern que els espais públics siguin neutrals.

A tres quarts de deu, poc abans de l'hora marcada per acabar els actes previstos, Tsunami Democràtic ha publicat un nou comunicat de "reflexions" sobre la "jornada de protesta del 9N". La plataforma ha valorat com "un èxit" la mobilització aconseguida durant la jornada de reflexió electoral, que resumeix amb l'etiqueta #LaForçaDeLaGent.

 


Explica que s'han fet "actes de tota mena" a "més de 400 municipis" i destaca la col·laboració ciutadana per fer-los possible. Remarca també que tot s'ha fet amb "disciplina noviolenta".
 
Tsunami defensa en l'escrit que "mentre no hi hagi diàleg, continuarà la inestabilitat" i que "els conflictes polítics només es poden resoldre políticament". 

"L'estat no podrà continuar amb la repressió sense que hi trobi, aquí, resposta ciutadana, determinació i acció no-violenta constructiva."
"S'ha tornat a sentir l'exigència clamorosa d'una solució democràtica: #SpainSitAndTalk." 


El comunicat acaba advertint: "Dilluns, tot a punt. Va de debò."

 

 

Milers de persones a la plaça Universitat de Barcelona (ACN- Àlex Recolons)

 

L'objectiu de l'onada de convocatòries de Tsunami és que des del govern espanyol es faci una reflexió sobre la situació a Catalunya i s'ofereixi una solució. Es reivindica el dret a l'autodeterminació, la llibertat dels empresonats i que s'aturi la repressió, que diuen que pateix el poble català.
 

Acte a plaça Universitat

Amb l'única novetat del canvi d'ubicació, el programa previst s'ha iniciat a la plaça Universitat a les 4 de la tarda, amb un actuació musical de Músics per la Llibertat, que han tocat cançons com "L'estaca" o "Els segadors".. En un primer moment s'havia de fer a la plaça Catalunya, però finalment s'ha decidit fer a la plaça Universitat, on es manté l'acampada d'estudiants.
 

Durant tota la tarda i fins a les 10 de la nit, aniran passant per l'escenari que hi ha instal·lat, les actuacions dels Amics de les Arts, All Foll, Companyia Elèctrica Dharma, Doctor Prats, Ebri Knight, Els Catarres, Gertrudis, Joan Rovira, La Folie, Miquel del Rogi, Montse Castellà, Pepet i Marieta, Porto Bello, Salva Racero i Zebras. 

També s'han anat fent lectures de poemes, amb autors com Enric Casasses o David Caño, i  en defensa dels drets humans. 
 

Enric Casasses llegeix un dels seus poemes a la plaça Universitat.

 

En aquest punt de Plaça Universitat amb el carrer de Pelai, els CDR han convocat una manifestació, sota el lema "Urquinaona, ho tornarem a fer".

També a Girona, a la plaça 1 d'Octubre, després de tallers i concerts, s'havia convocat una manifestació que s'ha suspès. Els convocats, sota el lema "Desobeïm la injustícia", han decidir concentrar-se a la mateixa plaça, on es fan xerrades i el visionat de reportatges. 

 


Per tot el territori

A la resta del territori s'han convocat actes a molts municipis. A Girona, a la plaça del Vi es fa una lectura de poemes i textos del presos. Al Centre Cívic Pla de Palau s'organitzen "tallers de manualitats reflexives".

A Lleida, actes de cultura popular, castellers, xerrades, tallers per enviar cartes als presos i actuacions musicals omplen la tarda a la plaça Sant Joan, on Tsunami ha convocat a compartir jocs de taula, berenar i ha demanat que es portin tendes de campanya.       
 

 

Diverses activitats a Tarragona per la convocatòria del Tsunami (ACN Mar Rovira)

 

A Tarragona s'ha tallat l'avinguda de Roma. Els manifestants hi han col·locat taules i carpes on s'han organitzat diferents activitats, com jocs de taula, activitats esportives i tallers d'escriure cartes als presos, lectura de contes per als més petits. I, per combatre el fred, hi ha xocolata calenta i coca.
 

 

En alguns llocs, les convocatòries han començat al matí o al migdia, per escalfar motors de cara a les 4 de la tarda on s'ha previst el gruix de la progarmació d'activitats. A Salt i a la plaça de Catalunya de Girona s'ha organitzat un "vermut de la reflexió". A Reus, a la plaça Mercadal, el vermut ha seguit un dinar de fideuà, i, després, cantada de corrandes i garrotins, organitzaciò de tallers, per acabar amb una manifestació per "la llibertat i la democràcia".

Els actes escampats a desenes de municipis arreu del territori ofereixen activitats familiars i lúdiques, originals i festives. 

 

 

 

A Calella s'han cremat fotos del rei. També s'ha fet en altres municipis com Vic

 

A Vic, s'han fet servir més 1.200 quilos de guix per escriure "Som república" al mig de la plaça major. El missatge ocupa 750m2 i al voltant s'hi ha ballat la Santa Espina.
 

 

Tall a la N-II

El moviment de Picnic per la República ha tallat aquest matí la carretera N-II al Pertús per demanar la "llibertat dels presos polítics"

Aquesta convocatòria s'ha fet conjuntament amb la que s'ha fet a la Catalunya Nord en contra del Tractat del Pirineus que fa 360 anys va dividir els territoris catalans entre França i Espanya. Després de la convocatòria d'un vermut al Pertús i altres actes festius, a les 4 a Perpinyà ha començat una manifestació.

 

Pícnic per la República ha convocat el tall de la N-II al Pertús (ACN- Gerard Vilà)

 

Atacs a l'app Tsunami Democràtic

Aquest dissabte, el Tsunami utilitza per primera vegada la seva aplicació, segons van informar en un comunicat, amb l'objectiu de "fer petites comunicacions que seran essencials per provar-la tècnicament i que tothom se la faci seva". 
En aquest jornada de proves, Tsunami ha denunciat que ja han rebut  "els primers atacs informàtics per part de l'Estat", però que no l'han pogut desactivar i l'app funciona "com s'esperava", ha dit.

Consideren aquesta jornada com un "test" de cara a les jornades de protestes convocades de l'11 al 13 de novembre, on preveuen fer la seva acció "més ambiciosa".
          

 

ARXIVAT A:
Tsunami DemocràticEleccions generals 2019-10N
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut