Barcelona

Pícnic per la República: "Calia capgirar la dinàmica ciutadana d'esperar i esperar"

Un dels fundadors de Pícnic per la República explica a TV3 qui i què hi ha darrere d'aquesta iniciativa ciutadana

Actualitzat

"Pícnic? Ens va semblar fantàstic... té aquest to festiu, humorístic. Un pícnic no deixa de ser un lloc on seus, i menges... ens va semblar divertit."

 

Van néixer per la diada com una iniciativa ciutadana reivindicativa. El naixement es va donar a conéixer per les xarxes socials i és a través de les xarxes com s'organitzen i s'informen dels llocs on es faran les properes accions:

 

TV3 ha aconseguit la primera entrevista a una televisió amb un dels fundadors del moviment Pícnic per la República. Reconeix que té por i per això prefereix preservar la imatge davant la càmera.


Explica que darrere dels pícnics hi ha persones anònimes, sense relació amb partits polítics, que volen capgirar la dinàmica de la ciutadania abocada a "esperar":


"Ningú ens orquestra, ningú ens diu què hem de fer... No té relació ni amb entitats ni amb partits. Som una colla d'amics que ens coneixiem de fa temps i vam creure que era el moment per capgirar aquesta dinàmica de la ciutadania d'esperar, esperar, esperar..."

 

Consideren que, després de dos anys en què els ciutadans de Catalunya han viscut sota una repressió creixent, que la gent es mobilitzi i surti al carrer per defensar els seus drets aconsegueix "posar en evidència l'acció de l'adversari". També asseguren que la mobilització ciutadana torna a posar Catalunya al punt de mira dels mitjans internacionals:

"Portem dos anys en que vivim una situació que qualsevol persona pot anar a parar a la presó per tenir un xiulet o una careta del Cuixart a casa. I tenim demostrat que com més greu és la situació, més ens mobilitzem, més recolzament internacional tenim. Aquesta és una de les bases de la lluita no violenta: posar en evidència la desproporció de l'acció al teu adversari."

 

Una de les primeres accions organitzades per Pícnic per la República va ser a l'estació de Sants de Barcelona. Prop d'un miler de persones van fer una asseguda al vestíbul de l'estació un dia abans que es fes pública la sentència del Suprem al judici del procés.

 

A aquesta convocatòria en van seguir d'altres. Nombrosos pícnics a carreteres i vies de comunicació o accions concretes a punts estratègics de Barcelona, com la que va aplegar prop de 3.000 persones davant l'edifici de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona el 20 d'octubre:


Un dels seus fundadors explica que l'objectiu és lluitar contra allò que qualifica de repressió de l'Estat, però sempre des d'una posició que descarta l'ús de la violència. Els seus referents, moviments ciutadans com el de Hong Kong o d'altres èpoques, sempre basats en la lluita no violenta:

"Ens hem fixat molt en Hong Kong.Ens fixem també en tota la  història de hi ha arreu de tota la lluita no violenta. "

 


Per donar a conèixer les properes accions, fan ús de les xarxes socials i ara treballen en la creació d'una aplicació que mostraria un mapa de les diverses accions programades a tot el territori:

"Usem canals de comunicació segures. Estem creant també una aplicació per fer un mapa... el mateix mapa que tenien a Hong Kong, per poder mostrar doncs les diferents accions que es fan arreu del país i que la gent pugui estar informada en temps real."


Asseguren que la gent té por a sortir al carrer, però que quan la gent surt pacíficament a protestar en massa contra una situació que consideren injusta, quan es perd la por, l'adversari deixa de tenir poder:

"Perdre la por està bé. Jo diria més aviat superar la por. Por és normal que en tinguem. La repressió està feta per fer-nos por. Si no ens aturem, superem aquesta por, i el nostre adversari deixa de tenir el poder que té quan exerceix la repressió. "

 

 

"Aquí hi ha sacrificis a fer. És una llàstima que ens els imposin aquests sacrificis. Però si volem una vida millor, si volem viure en llilbertat,  aquests sacrificis els hem d'assumir, cadascú fins allà on pugui, cadascú fins a on s'atreveixi."

 

"Perquè això és una revolta i la solució passa perquè la gent s'aixequi i digui prou. I el "Picnic" és només un granet de sorra que ajuda a que la gent surti al carrer i digui "Prou!, fins aquí".


Els fundadors del Pícnic per la República preveuen que arribarà un dia "que tot caurà com un castell de cartes", com va passar amb el mur de Berlín:

"I al final hi haurà un dia que tot això caurà com un castell de cartes. Quan serà? No ho sabem... el mur de Berlin va caura d'un dia per l'altre...i ningú s'ho esperava, ningú s'ho esperava."

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut