L'antiga platja de l'Hospitalet de Llobregat (Arxiu Municipal de l'Hospitalet de Llobregat / Amadeu Pino / Enric Pino)
L'antiga platja de l'Hospitalet de Llobregat (Arxiu Municipal de l'Hospitalet de Llobregat / Amadeu Pino / Enric Pino)
L'Hospitalet de Llobregat

L'Hospitalet de Llobregat vol recuperar la platja perduda fa 100 anys

L'Estat va expropiar el 1920 per 84.000 pessetes el frontal marítim de la ciutat, on ara hi ha la Zona Franca i el port de Barcelona

RedaccióActualitzat

El terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat va canviar força el 1920: va perdre l'accés al mar en benefici del de Barcelona.

Ara, 100 anys després, l'Ajuntament encapçalat per Núria Marín vol recuperar almenys part de la platja que havia tingut el municipi.


Expropiat per 84.000 pessetes

De fet, no va ser Barcelona la que va "prendre" el frontal marítim de l'Hospitalet: el va expropiar el govern espanyol per 84.000 pessetes de l'època.

La intenció era fer-hi un port franc amb exempcions duaneres, però aquest projecte no es va arribar a materialitzar, i la zona expropiada es va convertir en l'actual Zona Franca.

Van ser 900 hectàrees a banda i banda de l'antiga llera del Llobregat, i que després de la desviació del riu, ara estan ocupades també per part del port de Barcelona.


El far, icona del municipi

El vestigi més evident del passat mariner d'aquest frontal marítim és el Far del Llobregat, que presidia la platja de l'Hospitalet.

Ha estat el lloc que ha escollit l'alcaldessa Núria Marín aquest dijous per reivindicar la recuperació d'aquesta antiga part del municipi.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, aquest dijous davant del Far del Llobregat (ACN)


"Corregir un error històric"

De fet, Marín ha fet servir la imatge del far per a la conferència anual en què marca les prioritats del seu consistori, que ha titulat "trenquem barreres a l'Hospitalet".

L'alcaldessa creu que aquest far, juntament amb "un tros" de platja, han de tornar al terme municipal:

"Volem corregir un error històric i tornar a tenir sortida al mar. No ens resignem i seguim treballant perquè l'Hospitalet torni a tenir platja."

Segons Marín, vol arribar a un acord institucional per aconseguir-ho en les reunions d'ajuntaments en què es tracten els límits dels termes municipals.

En la conferència d'aquest dijous, l'alcaldessa també ha anunciat que el Ministeri d'Indústria donarà suport al clúster biomèdic de l'Hospitalet.

Anar al contingut