L'Hivernacle de la Ciutadella de Barcelona reobre després de 17 anys: així ha quedat

Ja es pot visitar, des de les 10 del matí fins al capvespre, després d'una rehabilitació integral que ha durat més d'un any

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'Hivernacle del parc de la Ciutadella torna a reobrir al públic després de 17 anys tancat. Aquest dilluns s'han donat per acabades les obres de rehabilitació de l'edifici, que han durat més d'un any, i ja torna a estar a punt per obrir les portes a la ciutadania, que podrà passejar-s'hi des de les 10 del matí fins al capvespre. L'entrada serà lliure, amb l'aforament limitat.

L'espai té 135 anys d'història i està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local. Va ser construït per l'Exposició Universal de 1888 i és obra de Josep Amargós i Samaranch, tot i que inicialment va ser projectat per Josep Fontserè, l'arquitecte de l'Umbracle, una instal·lació que, tot i estar a pocs metres de l'Hivernacle, fa anys que espera el seu torn per ser rehabilitada.

Els dos edificis formen part del patrimoni de la ciutat i es van aixecar al mateix temps que el Museu Martorell de Zoologia, en desús des del 2010 i que també s'està restaurant.

La rehabilitació de l'edifici, que ha estat 17 anys tancat, ha costat 2 milions d'euros (ACN/Eli Don)

Exposicions, presentacions i visites guiades

L'Hivernacle torna a acollir més d'un centenar de plantes subtropicals, que ara es reguen amb aigües freàtiques, i s'ha rehabilitat pensant en donar-hi nous usos. A partir d'ara, serà un espai "per promoure la divulgació del patrimoni natural, cultural, científic i històric de la ciutat", on s'hi programaran activitats vinculades a la biodiversitat.

L'Hivernacle es pot visitar des de les deu del matí fins al capvespre (Ajuntament de Barcelona)

L'any vinent, per exemple, l'Hivernacle acollirà l'exposició "Màquina Climàtica", que farà una revisió de l'evolució de diversos hivernacles al llarg del temps. També s'hi faran presentacions de llibres o publicacions relacionades amb els àmbits de coneixement de l'edifici, com ara les guies d'ecologia urbana.

També s'hi faran visites guiades de 20 minuts els divendres i dissabtes, aquest desembre i durant el gener del 2024, amb inscripció prèvia.

La restauració ha afectat les façanes, la coberta i l'estructura (Ajuntament de Barcelona)

La restauració, que ha costat dos milions d'euros i ha inclòs tant la façana com les cobertes i l'estructura, ha conservat la majoria dels parterres i escocells històrics que hi havia.

Les plantes que han sobreviscut durant els anys que l'edifici ha estat tancat s'han incorporat en el nou programa de plantació, que inclou més d'un centenar d'espècies vegetals. La majoria es troben a la Nau Magnòlies, que és la que acull la col·lecció més gran, tot i que a la Nau Central i a la Nau Picasso també s'hi poden contemplar diverses varietats.

La col·lecció inclou algunes plantes que eren habituals en els hivernacles d'exposició del segle XIX, particularment a països europeus com el Regne Unit, França o Alemanya, o en jardins botànics o en hivernacles de grans jardins privats.

S'han pogut recuperar els plafons decoratius d'Alexandre de Riquer (Ajuntament de Barcelona)

Més d'un any de rehabilitació

Les obres de restauració, que van començar l'agost de l'any passat, han comportat una profunda rehabilitació de l'edifici, que estava tancat des del 2006 i en molt mal estat.

La instal·lació --d'uns 1.000 m²-- té treus naus: dues de laterals (la nau Picasso i la nau Magnòlies), i la central, més alta. És l'únic hivernacle de plantes monumental de la ciutat.

La rehabilitació, que ha permès recuperar la imatge original de l'edifici, ha inclòs la neteja i recuperació de les parets i la coberta, el sanejament de les patologies estructurals que l'estaven fent malbé, la substitució de tots els vidres trencats i també la instal·lació d'un sistema de motorització de les finestres i claraboies per controlar-ne la temperatura a través de sensors programats.

Les plantes es reguen amb aigua freàtica (Ajuntament de Barcelona)

També s'han pogut recuperar plafons decoratius d'Alexandre de Riquer, a mig camí entre l'estucat i la pintura, que originàriament tenien motius florals. Els que no s'han pogut recuperar (pel seu mal estat), s'han reproduït.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat aquest dilluns l'estratègia del consistori per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un "node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa".

Vista del Castell dels Tres Dragons des de l'Hivernacle (ACN/Eli Don)

La Ciutadella del Coneixement

La rehabilitació de l'Hivernacle forma part d'un projecte més ampli que vol convertir el parc de la Ciutadella de Barcelona en un espai de recerca i innovació de referència.

El projecte, anomenat "La Ciutadella del Coneixement" inclou la rehabilitació de quatre equipaments d'alt valor patrimonial i científic (l'Hivernacle, el Centre Martorell d'Exposicions, l'Umbracle i el Castell dels Tres Dragons) i la seva adaptació a nous usos. I també la construcció d'un nou complex de recerca i innovació, de 45.000 metres quadrats, centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari.

Aquest nou complex s'ubicarà als terrenys de l'antic Mercat del Peix i constarà de tres nous edificis o instal·lacions:

  • Un Centre de Biociència del CSIC, que s'aixecarà al solar on hi ha l'edifici del Parc Mòbil de l'Estat, i que acollirà l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona i l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona.
  • La Biblioteca Central Urbana, al costat de l'Estació de França.
  • I un pla per impulsar la recerca científica i divulgativa al Zoo de Barcelona.

El projecte té un pressupost de 290 milions d'euros i també preveu millores en les infraestructures i connectivitat del Parc de la Ciutadella (millores en el drenatge, el paviment, la xarxa de reg, la vegetació o els accessos). El consistori confia tenir el 80% del projecte enllestit al final d'aquest mandat i que aculli més de 2.000 investigadors d'àmbit internacional, a deu anys vista.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaMedi ambientAjuntament de BarcelonaPatrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut