País Basc

L'esquerra abertzale demana investigar el cas

Un cop s'ha conegut l'ingrés hospitalari del presumpte membre d'ETA Igor Portu, les reaccions no s'han fet esperar. Aralar demana que s'aclareixi què ha passat i ha manifestat que aquests fets mostren que "les forces de seguretat de l'Estat segueixen torturant". Per la seva banda, Batasuna ha denunciat com a "molt greus" els presumptes maltractaments al detingut ahir a Arrasate per la Guàrdia Civil.

Actualitzat

El partit nacionalista Aralar ha exigit avui que "s'obri de manera urgent una investigació" per "aclarir" l'ingrés hospitalari del presumpte membre d'ETA Igor Portu, que es troba a l'Hospital Donostia de Sant Sebastià amb lesions a les costelles i problemes pulmonars. En un comunicat, Aralar ha afirmat que aquest ingrés "mostra una vegada més que les forces de seguretat de l'Estat segueixen torturant".

La formació manté que "resulta inadmissible que aquestes pràctiques se segueixin portant a terme a les comissaries davant de la permissivitat dels responsables polítics". I ha assenyalat que "organitzacions com Amnistia Internacional, per exemple, han sol·licitat que s'apliquin protocols, i davant d'això el govern espanyol no ha fet absolutament res".

Aralar ha sol·licitat, tant al Parlament navarrès com al basc, que s'instal·lin càmeres en totes les comissaries per gravar a cada moment els detinguts. Alhora, ha exigit que es posi fi a la incomunicació i que es faciliti l'accés directe als detinguts d'advocats de confiança. També ha demanat l'aplicació de "l'habeas corpus" per als dos detinguts ahir a Arrasate.

Paral·lelament, el dirigent de Batasuna Karmelo Landa ha qualificat de "notícia molt greu" l'ingrés a l'hospital d'Igor Portu, "després de passar per mans de la Guàrdia Civil". En una roda de premsa celebrada a Bilbao, Landa ha afirmat que el jove arrestat ahir a Guipúscoa té "ferides greus: té dues costelles trencades i sembla que també pateix una perforació pulmonar".

El líder de la formació ha subratllat que aquest fet passa després d'un "gravíssim antecedent de Gorka Lupiañez", presumpte membre d'ETA detingut el passat 6 de desembre a Biscaia, que va denunciar haver estat torturat per la Guàrdia Civil. Landa ha fet una "gravíssima i horrorosa denúncia" dels suposats maltractaments a aquests dos presumptes etarres.

El grup parlamentari de Nafarroa Bai ha demanat una reunió urgent de la Junta de Portaveus del Parlament foral, i ha assegurat que "l'Estat continua sense prendre els mesures necessàries per eradicar les tortures i aplicar protocols com el que recomana Amnistia Internacional". Per tot plegat, demanen una investigació per aclarir els fets.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut