Les protestes dels pagesos europeus arriben a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

Les protestes dels pagesos col·lapsen Brussel·les amb un miler de tractors

Els agricultors nord-catalans han tallat l'A-9 al Voló i l'AP-7 s'ha hagut de tallar a Figueres, on es desvien els vehicles, fet que causa algunes cues

RedaccióActualitzat

Les protestes dels pagesos, que van començar amb força a França però s'han estès a diversos països de la comunitat, han arribat a Brussel·les. Més d'un miler de tractors han arribat a la capital comunitària de diversos punts d'Europa fins a les portes del Parlament Europeu, on aquest dijous es reuneix una cimera extraordinària de caps d'estat i de govern europeus.

Agricultors i ramaders han col·lapsat els carrers del centre de la ciutat per protestar per les polítiques ambientals imposades per la Unió Europea, però també per les retallades en els subsidis agrícoles i l'excés de burocràcia.

Un miler de tractors han arribat a les portes del Parlament Europeu a Brussel·les (EFE/Olivier Hoslet)

"Aquesta no és l'Europa que volem" o "Farts de promeses, volem actes" són alguns dels lemes que es poden llegir en diferents idiomes a les pancartes que exhibeixen els agricultors a la plaça de Luxemburg, davant del Parlament Europeu, on els manifestants han cremat diversos neumàtics i hi ha hagut alguns aldarulls i danys.

Agricultors i ramaders europeus han bloquejat el centre de Brussel·les (EFE/Olivier Hoslet)

La política agrícola no forma part dels temes de l'orde del dia dels líders europeus --que s'han trobat per convèncer el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que aixequi el veto a una ajuda comuna de 50.000 milions d'euros en quatre anys a Ucraïna.

Alguns mandataris, però, han dit que volen que l'assumpte es pugui discutir aquest dijous, entre els quals el president francès, Emmanuel Macron.

Un pagès tira ous a la seu del Parlament Europeu, on es fa la cimera de caps d'estat i de govern (Reuters/Yves Herman)

Macron rebutja de ple el pacte de lliure comerç que la UE i Mercosur intenten tancar i pressiona perquè cessin les converses, cosa que xoca amb els interessos d'altres socis com Espanya, per a qui aquest acord és una prioritat.

La Comissió Europea va oferir dimecres ajornar un any l'obligació dels agricultors de reservar una part de les terres de cultiu a guaret per rebre part dels suports de la política agrària comuna (PAC). Per la seva banda, els productors hauran de reservar una part de les terres a altres cultius beneficiosos per a la salut del sòl.

El dispositiu policial ha mantingut els manifestants a distància del Parlament Europeu (Reuters/Yves Herman)

La policia ha desplegat el dispositiu de seguretat habitual quan hi ha cimeres: ha tallat la circulació dels principals eixos d'accés a la zona, ha recomanat fer teletreball per evitar desplaçaments a la feina, i les línies d'autobusos que habitualment travessen la zona han estat desviades o suspeses.

Bloqueig de la frontera amb França a l'autopista

Entre les mobilitzacions generals previstes pels sindicats agrícoles i ramaders a tot l'estat francès, els pagesos de la Catalunya Nord han tornat a bloquejar la frontera amb França.

En una marxa lenta de tractors des del peatge sud de Perpinyà s'han dirigit al Voló, on han tallat en els dos sentits l'autopista A-9 --com s'anomena la perllongació de l'AP-7 en territori francès--, durant unes dues hores. Després, els pagesos han obert el pas en sentit sud.

A l'AP-7 s'ha desviat la circulació a Figueres pel tall dels pagesos nord-catalans a l'A-9 al Voló (ACN)

Les autoritats han tallat l'AP-7 durant unes hores i, tot i que s'han originat cues de fins a vint quilòmetres, a hores d'ara la situació està normalitzada.

A l'A-9, les autoritats de trànsit franceses han fet desviar els vehicles a la sortida de Perpinyà Nord.

Com van fer dilluns, els pagesos han tallat el pas pel coll d'Ares. Han entravessat tractors a la calçada de la C-38, que connecta el Ripollès amb el Vallespir.

Els pagesos nord-catalans també han tallat el pas del coll d'Ares, a la C-38 (ACN/Elena Gual)

El fet que aquesta mobilització ja estigués prevista ha afavorit que l'afectació sigui menor, sobretot entre els camioners, que estaven advertits.

Plataformes de transportistes han enviat circulars recomanant evitar la ruta o esperar als aparcaments. A l'AP-7 s'han posat cartells i els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu especial a la Jonquera per evitar col·lapses com en protestes anteriors. Tot i això, alguns camions s'han vist atrapats al Voló.

Els pagesos, ramaders i viticultors nord-catalans han anunciat que mantindrien la protesta almenys fins a les tres de la tarda, hora en què es fa el funeral per la mort de la pagesa atropellada amb el marit i la filla durant una protesta a Pàmies.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTrànsitParlament EuropeuMobilitatFrançaAgriculturaRamaderiaDrets laboralsTransport de mercaderiesBèlgica
Anar al contingut