Les incògnites de la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, cinc anys després del 17A

Els contactes d'Es-Satty amb els serveis secrets estan acreditats, però no quin tipus de col·laboració hi va haver ni fins quan van durar

Actualitzat

Cinc anys després dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils, la relació d'Abdelbaki es-Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula que va atemptar, amb el CNI, encara té moltes ombres. Uns contactes que estan documentats, però respecte als quals no se sap fins quan van durar ni quina mena de col·laboració hi va haver.

Es-Satty va ser jutjat l'any 2010 per intentar introduir a Espanya més de 120 quilos d'haixix. El jutge no es va creure els arguments que va esgrimir en la seva defensa --assegurava que ho havia fet sota amenaces d'un grup islamista-- i el va enviar quatre anys a la presó de Castelló de la Plana.

Allà ja va destacar per la seva concepció bel·licista de l'islam i la seva capacitat per manipular les persones. Però també va cridar l'atenció per les visites que rebia --del CNI i de la Guàrdia Civil, com acredita el sumari judicial-- i el tracte que tenia amb la direcció del centre penitenciari.

Ho explica un intern que va coincidir amb Es-Satty a la presó:

"¿Qui era aquella gent que venia? Per què sortia contínuament? Per què els directors de la presó o els subidrectors de seguretat... Quina relació tenia amb ells? I per què era un tio més especial que els altres?"

El 2014 va sortir de la presó amb una ordre d'expulsió, però la va recórrer i el jutge va considerar que Es-Satty no suposava i havia arrelat a Espanya. Va ser llavors quan va conèixer uns conversos en una mesquita de Castelló de la Plana.

Un d'ells el recorda per les seves idees radicals.

"Deia que els mujahidins sempre dormen amb l'armilla bomba. Per això. Perquè no els enxampin. Abans que els enxampin: pam! Ell no considerava el fet d'anar contra un militar, un govern... no. Ell volia fer mal. Esclar. Jo aquesta opinió no la compartia. I un dia li vaig preguntar si matar un civil, per exemple, era correcte, si era un infidel. I ell em va respondre que sí. Si mates un infidel, ets un mujahidin. I era una forma, a més a més, de provocar el dolor al cor dels infidels."

El 2015 va arribar a Ripoll per fer-se'n càrrec de la mesquita, dos anys abans dels atemptats del 17 d'agost del 2017 i sense que ningú, aparentment, fos coneixedor del seu perfil radical.

Des de l'explosió de la casa d'Alcanar, on la cèl·lula terrorista preparava un gran atemptat a Barcelona, la família d'Es-Satty no n'ha sabut res més. No han rebut ni el seu cos ni el certificat de defunció.

Ho explica un nebot seu en aquesta entrevista amb la periodista de TV3 Anna Teixidor:

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut