Les famílies volen revertir l'obligatorietat de fer almenys el 25% de les classes en castellà (ACN)

Les famílies de Canet contràries al 25% de castellà entren en la causa com a perjudicades

Volen revocar la mesura cautelar que s'aplica en una aula de P5 a petició d'una única família i que és prèvia a la decisió definitiva del jutge

RedaccióActualitzat

Les famílies de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar contràries a impartir el 25% de castellà han estat acceptades com a part en el procediment judicial que està en marxa. Es tracta d'una trentena de famílies que van demanar estar incorporades a la causa com a part perjudicada.

El seu objectiu és revocar aquesta mesura cautelar --prèvia a la decisió definitiva del jutge-- que obliga a fer el 25% de les classes en castellà en una aula de P5 perquè ho va demanar una família.

En el comunicat que han fet públic es queixen que, a banda de la mesura cautelar del 25%, la família que va engegar aquest procés pretén anul·lar el projecte lingüístic de tot el centre i canviar la retolació i senyalitzacions de tot el centre per posar-les en castellà.

També retreuen al Departament d'Educació que no hagi presentat recurs a l'acceptació de les mesures cautelars i li demanen "que
utilitzi realment totes les eines que estan al seu abast" per defensar el projecte lingüístic del centre.

Vista general de l'edifici de l'escola Turó del Drac, de Canet
Exterior de l'escola Turó del Drac, a Canet de Mar (Europa Press/David Zorrakino)

Les trenta famílies van anunciar a principis de mes que feien al pas de "presentar batalla judicial" en considerar que "ningú" els ha permès defensar-se de cap altra manera contra una mesura que consideren "injusta i arbitrària". Hi afegien que "s'escapa a tots els criteris pedagògics" i que no té "cap argument lingüístic ni social".

El cas del Turó del Drac de Canet no és únic. Des del 2005 hi ha hagut un centenar de demandes en què la justícia ha donat la raó a les famílies i en una vuitantena de centres han aplicat aquest 25% de castellà en matèries troncals, des del 2014, mesura que ha afectat tot el grup de l'alumne demandant. Una vintena de casos estan recorreguts o s'han dictat mesures cautelars.

La sentència del TSJC

Ara bé, hi ha una altra causa oberta que afecta tot el sistema educatiu català. Es tracta d'una sentència del TSJC de desembre del 2020, en resposta a una demanda presentada per José Ignacio Wert quan era ministre d'Educació, durant el govern del PP presidit per Mariano Rajoy.

Tot i que la llei d'educació estatal ara és una altra, la causa va seguir el seu curs. El govern va presentar recurs a la sentència, però el Tribunal Suprem es va inhibir i s'ha convertit en ferma. Ara, el govern ha d'explicar com l'aplicarà.

 

ARXIVAT A:
Educació Català
Anar al contingut