CANET DE MAR

Una classe de P5 haurà de fer en castellà el 25% d'hores per la petició d'una família

Moltes famílies de l'escola, de Canet de Mar, s'estan mobilitzant en contra, mentre Educació diu que no hi pot fer res

RedaccióActualitzat

Els alumnes de P5 de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar faran classe en castellà tres tardes i dues hores al matí cada setmana. En total, 6 hores i mitja. Apliquen així el mandat judicial de fer un 25% d'hores lectives en aquesta llengua perquè una família ho va demanar.

Nens corrent davant la porta de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar
Nens corrent davant la porta de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (ACN/Jordi Pujolar)

Oposició de moltes famílies

Moltes famílies no hi estan d'acord i volen mobilitzar-se, fins al punt que algunes es plantegen no portar els fills a classe quan es faci en castellà. Asseguren que la decisió del jutge del TSJC no té cap motiu pedagògic i que els resultats dels alumnes en finalitzar la primària són tan bons en castellà com en català.

Helena Díaz, mare d'un alumne de P% a l'escola, diu que està indignada:

"La reacció dels pares de la majoria de la classe és d'indignació perquè pensem que això posa en risc la immersió lingüística dels nostres fills i filles, jo crec que ara és el moment que les famílies hem de posar a l'escenari públic la nostra disconformitat."

Una altra mare, Montse Martínez, afegeix:

"La meva filla gran té 12 anys i treu excel·lent a castellà i notable a català, amb això t'ho dic tot, nosaltres a casa parlem sempre en català, però el castellà és a tot arreu."

 

Educació diu que no hi pot fer res

L'escola Turó del Drac de Canet de Mar s'afegeix al centenar de centres que en els últims 16 anys han hagut de fer un 25% de classes en castellà en algun grup a petició d'un sol alumne. El Departament d'Educació assegura que no hi pot fer res i es limita a acompanyar el centre en la reorganització.

"El mandat judicial és d'obligat compliment per al centre educatiu i els responsables del centre hi han de donar compliment perquè el mandat va adreçat a ells."

És el primer cas que es coneix després que el Suprem ratifiqués la setmana passada la quota del castellà a les aules catalanes. Però la situació és diferent perquè la sentència del TSJC que es confirmava va dirigida al Departament d'Educació, no pas a un centre en concret.

Des de Som Escola, entitat en suport de l'escola en català, afirmen que cal "blindar el model lingüístic de l'escola de manera que no puguin anar sorgint aquestes sentències que responen a interessos particulars i que no donen resposta a aquest dret dels infants a l'educació i a la igualtat d'oportunitats per a tothom."

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut