30 famílies de Canet presenten batalla jurídica contra el 25% de castellà

Consideren que la família que va demanar el 25% actua políticament per "atacar el projecte" lingüístic de l'escola

RedaccióActualitzat

Trenta famílies de P5 de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, al Maresme, han decidit presentar un recurs contenciós administratiu per "revertir la situació" actual, les mesures cautelars que obliguen a fer el 25% de les classes en castellà perquè ho va demanar una família.

Ho han anunciat aquest matí en una roda de premsa a Canet, en què han assegurat que ho fan perquè "ningú" no els ha permès defensar-se de cap altra manera contra una mesura que consideren "injusta i arbitrària", que "s'escapa a tots els criteris pedagògics" i que no té "cap argument lingüístic ni social".

En aquest "ningú" hi situen tant la família que ha demanat el 25% com el Departament d'Educació, entre d'altres.

Actuen, doncs, com a part demandada. Segons l'advocat Benet Salellas, ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té "uns dies" per decidir si accepta que les famílies s'incorporin a la causa.

Van als tribunals, també, perquè creuen que "l'alumnat ha de quedar al marge de qualsevol tema polític", i asseguren que "la demanda interposada per la família denunciant té un caràcter totalment polític" i "té com a objectiu atacar el projecte educatiu del centre".

Un projecte educatiu que, recorden, té "consens" i "ha estat aprovat pel claustre i el consell escolar".

Les famílies volen revertir l'obligatorietat de fer almenys el 25% de les classes en castellà (ACN/cedida pel col·lectiu Turó en Català)

Més enllà del seu cas concret, les trenta famílies que han decidit anar als tribunals estenen la mà "solidària" a les famílies d'altres escoles que estan en la mateixa situació.

A més, exigeixen al govern "que sigui valent i digne", perquè "l'escola catalana és l'eix de la nostra cultura" i "un espai de trobada i cohesió social".


El 25%, una sentència del TSJC

L'obligatorietat de fer almenys el 25% de les classes en castellà -també en català- l'estableix una sentència del TSJC, de desembre del 2020, en resposta a una demanda presentada per José Ignacio Wert quan era ministre d'Educació, durant el govern del PP presidit per Mariano Rajoy.

El govern hi va presentar recurs, però el Tribunal Suprem es va inhibir i la sentència del TSJC es va convertir en ferma. A partir d'aquí, diverses famílies han demanat que s'apliqui la sentència a l'aula on estudia el seu fill. La primera va ser una d'una classe de P5 de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar.

 

ARXIVAT A:
Educació Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut