València

Les Corts Valencianes investigaran els sobrecostos en la construcció d'escoles i instituts

La cambra aprova per unanimitat crear una comissió d'investigació al voltant de l'empresa pública Ciegsa, que va tenir sobrecostos xifrats en mil milions d'euros

RedaccióActualitzat

Les Corts Valencianes crearan una comissió d'investigació per depurar possibles responsabilitats polítiques en la construcció d'escoles i instituts a través de l'empresa pública Ciegsa, amb sobrecostos xifrats en 1.000 milions d'euros. La cambra valenciana ho ha aprovat aquest dimecres per unanimitat, a proposta de PSPV-PSOE, Compromís i Podem, però també ha comptat amb el vot favorable del PP i Ciutadans.

Ciegsa, investigada en el "cas Imelsa", va tenir en una època com a gerent Máximo Caturla, un dels detinguts en l'"operació Taula", a qui el jutge va imposar una fiança de dos milions d'euros. Caturla compaginava el càrrec amb el de secretari de Finances del PP provincial que dirigia Alfonso Rus. Anticorrupció sospita que els sobrecostos eren pactats i formaven part de la trama de presumptes comissions irregulars i finançament il·legal del partit. En concret, s'investiguen cinc escoles on hi va haver una desviació en el pressupost de més del 30%.

El portaveu del PSPV, Manuel Mata, ha denunciat falta de transparència i "endollisme" a Ciegsa i ha recordat que els socialistes sol·liciten accés als expedients de construcció de centres des de l'any 2005:

"Si la comissió d'investigació s'hagués obert quan el PSPV la va sol·licitar, ens hauríem estalviat nou anys de corrupció; hauríem evitat les relacions d'aquesta amb empreses vinculades a Gürtel i Taula; i hauríem impedit que la trama de Caturla seguís tenint la barra d'adjudicar obres als empresaris vinculats amb el PP que després permetien el repartiment de sobres."

Gascó: "Sobrecost no vol dir delicte"

El PP, responsable de la gestió de l'empresa pública fins a la seva extinció, ha votat a favor de la comissió d'investigació però ha lamentat que "sembla que Ciegsa ja està condemnada i declarada culpable abans de celebrar-se la comissió". La diputada Beatriz Gascó ha negat que els sobrecostos siguin sinònim de delicte i ha dit que, entre aquests 1.000 milions, hi ha interessos, impostos i despeses de funcionament:

"Sobrecost no vol dir delicte. Els successius informes de la Sindicatura diuen que es deuen a incidències i canvis sobrevinguts durant la construcció."

Gascó ha insistit que els populars volen desvincular "un presumpte cas de corrupció" d'una tasca que tenia com a "prioritat construir col·legis" i ha destacat que, durant el govern del PP, se'n van construir més de 600.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut