El quadre Ecce Homo de Caravaggio
Aquest dimarts serà el primer dia que el públic podrà observar l'obra de Caravaggio, penjada en solitari a la sala 8 del Prado (Chema Moya/EFE)

L'"Eccehomo" perdut de Caravaggio arriba al Prado després d'un periple de pel·lícula

L'obra, que va ser descoberta el 2021 després que es posés a subhasta per 1.500 euros, atribuint-la a un pintor desconegut, es podrà veure a partir d'aquest dimarts

RedaccióActualitzat

Expectació al Museu del Prado, a Madrid, per l'exposició del quadre "Eccehomo", l'obra perduda de Caravaggio recuperada després que es posés a subhasta per error per 1.500 euros. Un cop identificat, finalment es va vendre per 36 milions.

Aquest dimarts serà el primer dia que el públic la podrà observar, penjada en solitari a la sala 8 de la pinacoteca madrilenya, on romandrà fins després de l'estiu.

Llavors s'integrarà a la col·lecció juntament amb altres obres, fins a completar el préstec de nou mesos al museu per part del seu nou propietari, un filantrop britànic que vol mantenir-se en l'anonimat.

Tot i això, la previsió és que la cessió es pugui allargar, ja que el col·leccionista d'art ha manifestat la voluntat que l'obra quedi exposada al públic.

Així, a partir d'aquest dimarts, l'"Eccehomo" serà, amb permís de "Las meninas" i "Las majas", un dels quadres més buscats pels visitants al museu madrileny.

El quadre Ecce Homo de Caravaggio
L'obra va ser adquirida per 36 milions per un filantrop britànic (EFE/Chema Moya)

Un periple de pel·lícula

El periple que ha viscut aquest quadre ha estat de pel·lícula. Trobar un Caravaggio al segle XXI és gairebé un miracle. La vida convulsa i criminal del pintor barroc ha fet que molts dels seus quadres hagin desaparegut.

D'aquí l'expectació que l'"Eccehomo" ha despertat en el circuit de l'art internacional, des que l'abril del 2021 va aparèixer a la casa de subhastes madrilenya Ansorena, que va treure l'obra a subhasta pel preu irrisori de 1.500 euros i que va atribuir a un alumne del pintor José Ribera.

En aquell moment, va ser presentat com "La coronació d'espines". Fins llavors havia estat al pis de la família Pérez de Castro, al barri madrileny de Salamanca, que --segons es va saber després-- eren descendents d'Evaristo Pérez de Castro, polític, acadèmic, redactor de la Constitució de 1812 i gran col·leccionista d'art.

El quadre va fer saltar les alarmes i va començar a circular pels xats dels especialistes en pintura barroca i de seguida va començar un pelegrinatge d'experts a Madrid que volien veure'l en persona. Molts tenien clars indicis que aquella pinzellada era la del mestre Caravaggio.

El quadre Ecce Homo de Caravaggio
El préstec al Prado és de nou mesos, però es preveu que es pugui allargar (EFE/Chema Moya)

Un cop que això es va confirmar, l'obra va ser declarada bé d'interès cultural (BIC) per impedir-ne la sortida d'Espanya, i per això va ser venuda per una xifra de més de 30 milions d'euros. Si n'hagués pogut sortir, s'hauria situat en uns 100, segons Jordi Coll, responsable de la galeria d'art Colnaghi, on el quadre s'ha restaurat i ha estat custodiat des de la seva sorprenent aparició.

 

Una de les 60 obres conegudes del pintor italià

Pintada pel gran artista italià entre el 1605-1609 i part de la col·lecció privada del rei Felip IV, l'"Eccehomo" és una de les prop de seixanta obres conegudes que existeixen de Caravaggio.

L'obra ha estat cedida a la pinacoteca espanyola a través de la galeria Colnaghi, que l'ha custodiada des que l'abril del 2021 el Prado alertés al Ministeri de Cultura que havia de ser subhastada a la casa Ansorena.

Des de la seva aparició en aquesta subhasta, l'"Eccehomo" ha representat "un dels descobriments més grans de la història de l'art", va informar en el seu moment el Prado, "aconseguint un consens sense precedents pel que fa a la seva autenticació".

 

ARXIVAT A:
ArtMuseus
Anar al contingut