Benjamin Netanyahu, primer ministre israelià, és contrari a les "pauses humanitàries"

Netanyahu dissol el gabinet de guerra i evita posar-hi ministres d'extrema dreta

Era una decisió esperada després que fa una setmana va dimitir el líder de l'oposició, Benny Gantz, nou mesos després d'acceptar formar-ne part

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha dissolt aquest dilluns el gabinet de guerra creat fa 9 mesos, a l'inici de l'ofensiva sobre Gaza després dels atacs de Hamas als pobles limítrofs de la Franja.

Aquesta dissolució arriba una setmana després de les dimissions de Benny Gantz i Gadi Isenkot en aquest gabinet, i l'endemà que Netanyahu desautoritzés les "pauses humanitàries" a Gaza.


Evita l'entrada de ministres d'extrema dreta

Era un moviment esperat, perquè els seus socis d'extrema dreta, el ministre de Seguretat Itamar Ben Gvir i el de Finances Bezalel Smotrich, l'han pressionat per substituir Gantz i Isenkot en aquest organisme.

La decisió no s'ha fet pública de manera oficial, però fonts anònimes pròximes a Netanyahu ho han explicat a la premsa, i han afegit que les decisions sobre la guerra de Gaza es prendran en un gabinet de seguretat.

En aquest hi ha Netanyahu, el ministre de Defensa Yoav Gallant, el d'Afers Estratègics Ron Dermer, el conseller de seguretat Tzachi Hanegbi, i el líder ultraortodox Arieh Deri, del partit Shas.

Manifestació multitudinària contra Netanyahu i pel retorn dels ostatges, aquest dissabte a Tel-Aviv (Reuters/Aviv Atlas)

Era una mena de govern de concentració nacional

El gabinet de guerra estava format per 6 persones, només 3 de les quals amb dret a vot: Netanyahu, Gantz i Gallant, i es va formar pocs dies després dels atacs de Hamas que van causar més de 1.000 morts.

Va suposar l'entrada al govern del partit de Gantz, el principal rival de Netanyahu a l'oposició, de manera que li permetia a aquest escenificar un govern de concentració nacional per fer front a la crisi.

Les diferències sobre la brutal ofensiva a Gaza, que ja ha provocat la mort de més de 37.000 palestins, milers dels quals nens, van anar fent-se cada cop més evidents, fins que s'han fet definitives.

El primer avís seriós va ser fa un mes, quan Gantz va reclamar a Netanyahu que aclarís quins plans té per al futur de Gaza, i li va donar tres setmanes de temps per fer-ho públic.

Dues setmanes després Gantz va proposar sense èxit la dissolució del Parlament israelià i la convocatòria d'eleccions, i fa una setmana va abandonar el gabinet de guerra, com ja havia avisat que faria si Netanyahu no li feia cas.

Netanyahu no permet "pauses humanitàries" a Gaza

Mentrestant a Gaza el pla de "pauses humanitàries" anunciat per l'exèrcit d'Israel aquest diumenge no s'està complint, després que Netanyahu el desautoritzés i membres del seu govern el critiquessin durament.

El primer ministre va qualificar el pla d'"inacceptable" i el ministre de seguretat Ben Gvir va dir que el responsable d'haver-lo decidit és "un malvat i un ximple que no hauria de continuar en el càrrec".

Les "pauses humanitàries" havien de consistir en "una pausa tàctica local de l'activitat militar" entre les 8 del matí i les 7 de la tarda en el trajecte entre el pas de Kerem Shalom i la ciutat de Khan Yunis. 

S'haurien pactat amb l'ONU i altres organitzacions per "augmentar el volum d'ajuda humanitària que entra a la Franja de Gaza" cada dia.

 

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut