Possible Caravaggio, "Ecce Homo", un oli del segle XVII (EFE)
Possible Caravaggio, "Ecce Homo", un oli del segle XVII (EFE)

Aturen "in extremis" la subhasta d'un possible Caravaggio per 1.500 euros

Es tracta d'un eccehomo atribuït al cercle de Josep de Ribera

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha frenat, aquest dijous, la subhasta d'un quadre davant la sospita que pugui tractar-se d'una obra de Caravaggio. Si es confirma, el seu preu podria arribar als 100 milions d'euros.

El llenç és un "eccehomo", un oli del segle XVII que es volia vendre a la casa de subhastes madrilenya Ansorena i que, en principi, s'havia atribuït a un deixeble de Josep de Ribera. El preu de sortida era de 1.500 euros.

Abans que la venda es produís, el Ministeri de Cultura va declarar l'obra "inexportable", és a dir, que ja no pot sortir d'Espanya, i ha iniciat el procés per declarar-la bé d'interès cultural. Amb aquesta doble garantia, s'asseguren que el quadre es quedarà.

Opinió dels experts

El diari italià La Repubblica assegura que es tracta d'un Caravaggio, després de consultar diversos estudiosos de la pintura de l'artista, com Maria Cristina Terzaghi, professora d'Història de l'Art Modern de la Universitat Roma.

Terzaghi és una de les primeres estudioses del mestre del segle XVII, i és qui va portar la pista a Espanya. Va arribar a Madrid per veure l'obra i no té dubtes que pertany al pintor. També creu que l'obra fa gairebé quatre segles que és a Espanya.

La professora explica que el "mantell púrpura amb el qual està vestit Crist té el mateix valor compositiu que el vermell de la Salomé del Museu del Prado de Madrid", i que aquesta obra "manté un vincle profund amb les pintures elaborades a l'inici de l'estada napolitana".

El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, demana temps per verificar l'autenticitat de l'obra.

"Veurem si és un Caravaggio, podria ser d'un deixeble de Ribera, però, en qualsevol cas, la decisió és molt adequada perquè el quadre és valuós. Tant de bo sigui un Caravaggio."


El govern espanyol vol evitar un succés similar a la sortida d'un altre Caravaggio en els setanta, que va ser subhastat i ara és a Cleveland, als Estats Units.

Segons els experts consultats per La Repubblica, si finalment és un Caravaggio, pot obrir un nou capítol sensacional en la història del pintor maleït.

Michelangelo Merisi --així és com es deia Caravaggio-- va morir als 39 anys, el 18 de juliol del 1610, a la costa entre el Laci i la Toscana, a l'espera de ser indultat d'una condemna per assassinat.

 

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut