L'autor de la pitjor matança en un institut dels EUA, a Florida, es declara culpable

Nikolas Cruz va matar 14 estudiants i 3 professors al seu institut de Parkland l'any 2018, quan tenia 19 anys

RedaccióActualitzat

Era el dia de Sant Valentí del 2018. Nikolas Cruz, de 19 anys, va entrar armat amb un fusell semiautomàtic, acabat de comprar, al seu institut de Parkland, a Florida, d'on l'havien expulsat l'any anterior. Va anar classe per classe matant 14 estudiants i 3 docents i en va ferir 17 més. Va ser la pitjor matança en un centre de batxillerat de la història dels Estats Units.

Ara, al judici, Cruz s'ha declarat culpable de 17 assassinats i 17 intents d'assassinat, en un judici que va començar la setmana passada i va acabar aquest dimecres. També va demanar perdó:

"Ho sento, ja no puc ni mirar la televisió, i estic fent tot el possible per mantenir la compostura. I només vull que sapigueu que em sap greu i espero que em doneu l'oportunitat d'intentar ajudar els altres."

Ara, un nou jurat haurà de dictaminar si se li aplica la pena de mort o la cadena perpètua, una decisió que es coneixerà al gener. La majoria de pares dels alumnes que va matar a sang freda ho tenen clar, com Gena Hoyer:

"No es mereix una vida a la presó. La vida a la presó també és viure. No es mereix res més que la pena de mort."


Mobilitzacions pel control d'armes

El cas va provocar una mobilització sense precedents a favor de limitar la compra d'armes. Escoles i instituts es van aturar a tot el país un mes després de la massacre de Parkland i hi va haver concentracions davant del Capitoli.

El 24 de març del 2018, milers d'estudiants es van manifestar, als Estats Units i també arreu del món, perquè hi hagi més control en la venda d'armes, sota el lema "Marxa per les nostres vides".

Imatge de la manifestació a Washington, amb el Capitoli al fons (Reuters)
Imatge de la manifestació a Washington, amb el Capitoli al fons (Reuters)

La van liderar els joves supervivents de la matança, com X. González, llavors anomenada Emma, que va interpel·lar directament el que era president dels Estats Units, Donald Trump:

"Si el president vol venir i dir-me a la cara que és una tragèdia terrible i que no hauria d'haver passat mai, i continua dient-nos que no farà res perquè no torni a passar, li preguntaré quants diners ha rebut de l'Associació Nacional del Rifle"

Però tot plegat, vist en perspectiva, ha servit de poc. Catorze mesos després dels fets de Parkland, la reacció de Trump va ser permetre als mestres anar armats a classe, cosa que els estudiants a favor del control d'armes van rebutjar.

Tres anys després, els republicans han bloquejat totes les propostes de regulació. En l'àmbit jurídic no s'ha fet pràcticament res per evitar que es tornin a repetir tragèdies com aquella. Mentrestant, als Estats Units els tirotejos maten cada any 1.300 menors.

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut