Imatge de la manifestació a Washington, amb el Capitoli al fons (Reuters)
Imatge de la manifestació a Washington, amb el Capitoli al fons (Reuters)
Estats Units

Mobilització massiva dels adolescents dels EUA pel control de les armes de foc

Juli RodésActualitzat

Mobilització massiva, als Estats Units, per demanar un major control legislatiu de les armes de foc i de la seva venda.

Sota el lema "Marxa per les nostres vides", s'han fet 800 manifestacions arreu del país i en capitals dels cinc continents. A Europa se n'han fet a ciutats com Amsterdam, París, Berlín, Londres, Ginebra, Estocolm i Sydney.

A més de la capital federal, els ciutadans han sortit als carrers de ciutats com Atlanta, Baltimore, Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, Minneapolis, Filadèlfia i Nova York. Arreu del país s'han manifestat un total d'un milió de persones.

La protesta principal s'ha fet a Washington, on centenars de milers de persones han omplert de gom a gom l'avinguda de Pennsilvània. 

La previsió era reunir-hi mig milió de persones, xifra que, al final, s'ha superat.

 

Un dels moments més emotius de la protesta ha estat la intervenció d'Emma González, estudiant de Parkland que, després d'anomenar les víctimes i recordar tot el que ja no podran fer, ha aturat el seu discurs en un llarg silenci fins que han passat sis minuts i vint segons, el temps que un exalumne de 19 anys, armat amb un fusell d'assalt AR-15, va matar 14 estudiants i tres professors.

 

Abans de marxar ha exhortat els joves a lluitar per les seves vides:

"Lluiteu per les vostres vides, abans que sigui la feina d'algú altre."

Els protagonistes, en totes les protestes, han estat els adolescents, convertits com mai en activistes contra l'actual facilitat d'accés a les armes arran de l'enèsima matança, ocorreguda el 14 de febrer a l'institut Marjory Stoneman Douglas de Parkland, a Florida.

A Parkland la "Marxa per les nostres vides" ha aplegat almenys 20.000 persones, que han fet un crit unànime: "Ja n'hi ha prou."

A Nova York, s'han manifestat almenys 100.000 persones, a tocar de Central Park, on s'ha fet un minut de silenci. 

 

Entre els assistents hi havia el músic Paul McCartney, que ha recordat que "un dels meus millors amics va ser tirotejat a prop d'aquí", en referència a John Lennon, assassinat el 1980 quan entrava a casa seva. 

Un altre dels assistents ha estat l'alcalde, Bill de Blasio, que ha parlat d'una "revolució pacífica"

"El que s'està veient ara és una revolució pacífica perquè hi hagi canvis en aquest país."

Diverses estrelles de la música i el cinema, com Amy Schumer, Miley Cyrus, George Clooney o Ariana Grande han participat en les manifestacions. Cyrus i Grande han actuat a Washington.

 

Ara per ara, la principal resposta oficial a les demandes d'un major control de les armes ha estat l'anunci, avui mateix, per part del president Trump, que el Departament de Justícia prohibirà els "acceleradors de trets". Coneguts en anglès com "bump stocks", són dispositius que converteixen qualsevol fusell en gairebé una arma automàtica (que estan prohibides). 

 

A més, el president Trump està valorant augmentar l'edat legal per comprar armes fins als 21 anys. 

Una altra mesura proposada per Trump és armar i entrenar alguns mestres i professors perquè puguin aturar un assalt armat al seu centre. Una mesura que molts ja han assegurat que "no funcionarà".

La Casa Blanca, per cert, ha emès un comunicat en què donava suport a la mobilització d'avui:

"Aplaudim els nombrosos joves nord-americans valents que exerceixen avui els seus drets de la Primera Esmena [el dret a la llibertat d'expressió]." 

 

 

"Molts americans no admeten una prohibició d'armes"

La mobilització multitudinària a favor d'un major control de les armes ja ha estat contestada pels defensors a ultrança de la segona esmena, que estableix que "sent necessària una milícia ben regulada per la seguretat d'un Estat lliure, el dret del poble de posseir i portar armes no podrà ser infringit".

Entre els que ja han parlat hi ha Marco Rubio, senador republicà per Florida.

"Encara que no estic d'acord amb totes les solucions que proposen, respecto els seus punts de vista i reconec que molts nord-americans donen suport a certes prohibicions d'armes de foc. Tanmateix, molts altres ciutadans dels Estats Units no admeten una prohibició d'armes."

Només aquest any 2018, als Estats Units hi ha hagut 33 incidents amb armes en centres educatius, segons dades de l'organització Everytown for Gun Safety.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut