Memorial per les víctimes de l'institut Marjory Stoneman Douglas, de Parkland, Florida, on van morir 17 persones (Reuters)
Estats Units

Els professors de Florida podran portar armes a classe per evitar matances

La mesura s'aprova 14 mesos després de l'atac a un institut de Parkland i té l'oposició de sindicats de docents i associacions de pares

Juli RodésActualitzat

Victòria dels defensors de la tinença d'armes a Florida: la Cambra de Representants d'aquest estat ha aprovat una llei que permet als professors d'institut portar armes a les aules.

La reforma legal arriba 14 mesos després de la matança a l'institut Marjory Stoneman Douglas, a Parkland, el 14 de febrer del 2018, en què 17 estudiants van perdre la vida i almenys 12 més van resultar ferits.

S'ha aprovat per 65 vots a 47 després de dos dies d'intensos debats en què els demòcrates no han pogut aturar ni tan sols esmenar la mesura promoguda pels republicans.

 

Exterior de l'institut Marjory Stoneman Douglas, a Parkland, Florida, el primer dia d'aquest curs, mig any després de la matança (Reuters)

 

Promoguda per un senador republicà, Manny Díaz, els demòcrates s'hi oposen juntament amb diversos sindicats de professors, associacions de pares d'alumnes i organitzacions civils.

Consideren que posar pistoles a les aules, lluny de solucionar el problema de la violència armada als instituts, el pot agreujar més.

Posem com a exemple el risc que un professor armat fereixi o mati accidentalment algú o que la policia el confongui amb un assaltant.

El primer èxit dels republicans va ser la setmana passada en el Senat de Florida, que va aprovar la llei per 22 vots a favor i 17 en contra.

Perquè la llei entri en vigor, només falta que la signi el governador Ron DeSantis, republicà, que es dona per fet que ho farà.


Els adolescents, contra les armes

La matança de Parkland va generar una onada de protestes a favor de restringir la tinença d'armes, encapçalades per adolescents, que va culminar en l'anomenada "Marxa per les nostres vides".

Va ser una mobilització multitudinària en nombroses ciutats dels Estats Units i diverses capitals europees.

Arran de la matança, Florida va aprovar una primera reforma legislativa que apujava l'edat legal per comprar armes dels 18 als 21 anys.

També establia un període de tres dies d'espera per accedir a l'arma després d'haver-la comprat.

Són mesures molt poc habituals en un estat tradicionalment partidari de les armes, però un any més tard el lobby armamentista sembla haver superat aquell moment en què va ser qüestionat com mai.


Armar-se voluntàriament

Els professors que vagin armats ho faran voluntàriament i després de superar un programa d'entrenament de 144 hores, anomenat Guardià.

 

El governador de Florida, Ron DeSantis (esquerra), al costat del president Donald Trump el 29 de març (Reuters)

 

Segons un portaveu de la Cambra dels Comuns de Florida, treballadors d'escoles de 40 comtats de Florida -que en té 67- ja han expressat la seva voluntat d'inscriure's en el Guardià.

Diversos comtats, en canvi, ja han anunciat que no hi participaran.

La mesura d'armar els docents ja va ser proposada pel president Donald Trump, precisament, arran de la matança de Parkland.

L'autor confés de la matança de Parkland és Nikolas Cruz, que aleshores tenia 19 anys. És un exalumne de l'institut Marjory Stoneman Douglas, d'on va ser expulsat per comportament violent. Actualment està empresonat sense fiança, pendent de judici.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut