Washington

Adolescents a favor del control d'armes als EUA: nous líders d'opinió o actors?

La "fake news" sobre un adolescent que demanava més control sobre les armes per evitar noves matances

RedaccióActualitzat

David Hogg, Emma Gonzalez, Spencer Blum, Grace Banier, Peter Dard... són alguns dels joves adolescents nord-americans que l'última setmana s'han fet coneguts al seu país per haver alçat la veu a favor del control d'armes al país després de la matança de l'institut de Florida.

Tenen entre 16 i 18 anys, i alguns van compartir aula amb les víctimes o amb el botxí de l'Institut Marjory Stoneman Douglas, de la ciutat de Parkland.

La determinació i la força del testimoni de nois i noies com Emma Gonzalez han fet que els seus noms sortissin de l'anonimat i els ha convertit en nous líders de masses als Estats Units.

Però, quan el poderós discurs d'aquests adolescents a favor del control d'armes i contra els lobbies armamentístics ha pres força, alguns sectors han començat a sentir-se incòmodes.

 

 

Per això, en les últimes hores s'ha estès com la pólvora per les xarxes la notícia falsa que aquests adolescents tan preparats són, en realitat, actors pagats per Hollywood. La intenció amagada darrere d'aquestes "fake news" és desprestigiar aquests joves que s'han fet populars de la nit al dia i també, de retruc, el discurs contra les armes.

I es van fixar en un dels líders de la protesta adolescent: David Hogg, de 17 anys, amb un pare que havia treballat a l'FBI i amb una retòrica ben estructurada.

En David, com alguns companys seus, va omplir minuts i minuts a les principals televisions, sovint posant contra les cordes polítics republicans. I això no els ho perdonen.

Algú va trobar imatges de la CBS de l'estiu passat en què, per casualitat, es va entrevistar en David com a estiuejant a Los Angeles. I va lligar caps: el mateix adolescent telegènic i que parla tan bé, fa uns mesos a Los Angeles i ara a Florida? I va concloure que es tractava d'un actor, un impostor pagat per l'esquerra.

 

 

I aquest algú va fer un vídeo per YouTube amb aquesta teoria, un vídeo que es va fer viral i va saltar de plataforma en plataforma. Una notícia falsa de manual que va triomfar: el vídeo amb la falsa història sobre David Hogg ha estat un dels més populars a YouTube durant unes hores.

 

 

David Hogg ha hagut d'aparèixer davant les càmeres i desmentir que sigui actor. Ha estat molt contundent.

"No soc cap maniobra de Clinton, ni un actor. Només soc un testimoni."

YouTube s'ha afanyat a retirar el fals vídeo sobre Hogg.

Aquest cas pot ser il·lustratiu de les dificultats amb què es troben plataformes com YouTube o Facebook per desactivar notícies falses.

Als Estats Units hi ha molta gent abonada a les teories de la conspiració. Ells mateixos, amb la complicitat de persones del més alt nivell, acaben generant estat d'opinió.

En aquest cas, fins i tot el fill gran de Trump, Donald Trump Jr., amb dos milions i mig de seguidors a Twitter, també va compartir el vídeo fals de l'estudiant de Florida.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut