Pla curt de Laura Borràs davant del Parlament
Laura Borràs en una imatge d'arxiu (ACN)

El Parlament considera "desproporcionat i innecessari" retirar l'escó a Laura Borràs ara

És la resposta de la mesa a la Junta Electoral; en la mateixa línia, la defensa de Borràs denuncia que se li han vulnerat els drets i que la JEC no és competent

RedaccióActualitzat

Ja es coneixen els arguments que tant la mesa del Parlament com Laura Borràs esgrimeixen a la Junta Electoral Central (JEC) per defensar l'escó de la presidenta suspesa. Aquest divendres és l'últim dels deu dies hàbils que els va donar.

El Parlament considera "desproporcionat i innecessari" retirar l'escó a Laura Borràs perquè ja està suspesa i perquè la sentència no és ferma. I per Borràs, la JEC no és competent i se li han vulnerat els drets.

Els lletrats de la cambra recorden que Borràs ja té els drets i deures parlamentaris suspesos des del 28 de juliol del 2022, de manera que creuen que "de moment no correspon adoptar cap decisió", a l'espera d'un pronunciament en ferm del Suprem.

A l'escrit, de 23 pàgines, el Parlament també indica que la JEC no és competent en situacions d'incompatibilitat sobrevinguda, sinó que això depèn de les cambres legislatives.

En la mateixa línia va la defensa de Laura Borràs, que apel·la a tres arguments: la vulneració dels drets fonamentals, la presumpció d'innocència i el mateix reglament del Parlament, que diu que no es pot retirar una acta d'un membre electe condemnat fins que la sentència no sigui ferma.

La JEC ha seguit els mateixos passos que en els casos de Quim Torra i Pau Juvillà, condemnats per desobediència. Basant-se en la llei electoral, que diu que són inelegibles, els va retirar l'acta de diputat quan van ser condemnats, malgrat que la sentència no era ferma.

Borràs ja ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem la sentència, que la condemna a quatre anys i mig de presó i a tretze d'inhabilitació per ocupar un càrrec públic per prevaricació i falsedat documental. El tribunal va proposar que se li concedís un indult parcial --que hauria d'aprovar el Consell de Ministres- per rebaixar la pena a dos anys i que no hagués d'ingressar a la presó.

Si la JEC manté la seva posició, podria comunicar que ha emès l'acta del substitut de Borràs a la vicepresidenta en funcions del Parlament, Alba Vergés. El substitut de Borràs és el diputat de Junts Antoni Castellà.

El Parlament haurà d'aprovar en un ple tant la votació del nou president o presidenta del Parlament com l'acta de Castellà. La cambra té fixats al calendari els dies 2, 3 i 4 de maig. Després del parèntesi de les eleccions municipals, el primer ple està convocat per al 30 de maig.

Al·legacions de la mesa del Parlament by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Laura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut